Alexandra Kolínská Kultúra

Medzinárodná konferencia v mikulášskom múzeu: Hlavnou témou stretnutia je kópia

V priestoroch budovy Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva odštartovala medzinárodná konferencia medzi múzeami. Hlavnou témou stretnutia, okrem iného, je kópia.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodná konferencia v mikulášskom múzeu: Hlavnou témou stretnutia je kópia
Zdroj: TASR

Kópia a originál v expozíciách technických múzeí je hlavnou témou 20. ročníka trojdňovej medzinárodnej konferencie Stredoeurópskej únie technických múzeí (MUT) 2015. Začala sa v utorok (20.10.2015) v priestoroch budovy Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ) v Liptovskom Mikuláši.

Cieľom stretnutia je rozvoj spolupráce v oblasti výmeny výstav, skúseností či zbierok. „Zaujímavá na tomto ročníku je téma, je to top téma, ktorá teraz rezonuje v múzejníctve. Do akej miery je možné používať kópie, alebo aké miesto má vlastne kópia. Niekto ju úplne zavrhuje a niekto ju možno prehnane využíva,“ vysvetlila riaditeľka SMOPaJ v Liptovskom Mikuláši Danka Šubová.

„Náš zbierkový fond obsahuje približne 1,5 percenta náhrad originálnych predmetov. Tieto náhrady sú veľmi dôležité a nezastupiteľné najmä pri zobrazovaní napríklad funkcionality rôznych technológií, pri nahrádzaní autentických a originálnych predmetov, ktoré kurátori zbierok nemôžu prijať do zbierkového fondu,“ uviedla predmet svojho príspevku Zuzana Šullová zo Slovenského technického múzea v Košiciach.

Okrem vystupujúcich zo Slovenska zavítali na Liptov aj rôzni zahraniční partneri zo Srbska, Česka, Maďarska a Poľska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM