Slávka Kellová Rôzne

Mesto priškrtilo budúcoročné investície

Liptovský Mikuláš schválil do budúceho roka obozretný rozpočet. Základné služby pre občanov sa zachovajú. Investície v jednotlivých mestských častiach sa však dostali „pod čiaru“.

Mesto v budúcom roku prerozdelí bežný aj kapitálový rozpočet vo výške viac ako 22,6 milióna eur. Peniaze dostane šport, kultúra, sociálna pomoc, mieste komunikácie a iné oblasti v meste. O málo si však prilepšia len šport a oblasť bývania a sociálneho vybavenia. „Áno, tých peňazí je menej, ale všetci sa musia o seba trochu viac začať starať,“ hovorí predseda finančnej komisie Dušan Vinčúr.

Pod pomyselnú čiaru rozpočtu na rok 2012 sa dostali položky vo výške viac ako 2,3 milióna eur. „Sú to práve tie veci, ktoré občania od mesta najviac očakávajú,“ vysvetľuje Vinčúr. „Je to podmienené tým, či sa mestu podarí naplniť kapitálové príjmy, napríklad predajom nejakých nehnuteľností,“ dodáva. Za tieto peniaze by sa mohli napríklad vytvoriť nové parkovacie miesta na sídlisku Podbreziny v hodnote 80 000 eur. Do nových parkovacích miest v meste sa neinvestovalo dva roka.

Najviac pôjde do odpadového hospodárstva

Najviac finančných prostriedkov vo výške 300 000 eur pôjde v oblasti investícií do odpadového hospodárstva. „Na stavebné úpravy na skládke, aby sme mohli ešte využiť voľnú kapacitu,“ hovorí primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský. Mestské peniaze sa vyčlenili aj na spolufinancovanie centrálnej mestskej zóny a na projekt naviazaný na triedenie odpadov, prevádzku VPS a dopravné prostriedky pre zber odpadu, ktoré z väčšej časti zaplatí Európska únia.

„Náš prvoradý cieľ je skončiť v budúcom roku s hospodárením v miernom zisku, s tým, aby sme stačili splácať všetky záväzky, ktoré mesto má,“ obhajuje Slafkovský priškrtené budúcoročné investície.

Opozícia rozpočet nepodporila

Opozícia viac ako 150-stranový rozpočet na rok 2012 nepodporila. V rozpočte vraj chýba viac ako milión eur, ktoré neboli započítané. „Tento rozpočet je nekorektný v oblasti daňových príjmov. Akosi zabudli pripočítať 700 000 eur, ktoré prídu od štátu a neobsahuje ani úspory, ktoré boli deklarované pri odbere elektrickej energie o nejakých 20%. To je čiastka zhruba 400 000 eur,“ oponuje predseda opozičných poslancov Ján Blcháč. „Je preto otázne, či bolo potrebné zvyšovanie daní, ktoré si mesto schválilo,“ dopĺňa Blcháč. „Na bežných výdajoch mesto v roku 2011 vydalo 1,7 milióna eur, čo je viac ako v roku 2010. Teraz ich musí niekde ušetriť,“ vysvetľuje Dušan Vinčúr.

Riešením môžu byť europrojekty

Opozícia prišla tiež s návrhom zaujímať sa o projekty, ktoré by zaplatila EÚ. Spolufinancovanie však mesto do rozpočtu zaráta len vtedy, ak bude reálny predpoklad, že projekty budú úspešné.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM