Slávka Kellová Rôzne

Mesto rozdalo vlani 60 ton potravín

Mesto Liptovský Mikuláš vydalo v roku 2011 spolu 60 ton potravín pre 1 500 oprávnených občanov. Zapojilo sa tak do európskeho programu potravinovej pomoci pre obyvateľov, ktorí sa ocitnú v ťažkej situácii.

Potravinovú pomoc realizovalo mesto Liptovský Mikuláš v spolupráci s Verejnopros­pešnými službami, Bytovým podnikom a Spišskou katolíckou charitou. Potravinová pomoc je určená deťom v náhradnej rodinnej starostlivosti, fyzickým osobám, ktoré sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a príspevku k dávke, osobám na hranici životného minima, či nepracujúcim poberateľom dôchodku, ktorých maximálna výška dôchodku nepresahuje 305 eur.

Projekt potravinovej pomoci je v Európskej únii realizovaný od roku 1987 a zameriava sa na to, aby členské štáty uvoľnili nadbytočné zásoby a použili ich ako potravinovú pomoc. Slovensko využilo potravinovú pomoc v roku 2011 prvýkrát.

Tak ako väčšina miest a obcí Slovenska aj mesto Liptovský Mikuláš sa zapojilo do európskeho programu potravinovej pomoci obyvateľom, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii. Hlavným cieľom distribúcie potravín je pomôcť osobám v núdzi tým, že im budú bezplatne dodané základné potraviny – pšeničná hladká múka a bezvaječné cestoviny. Maximálny limit pre jednu osobu je 20 kg pšeničnej hladkej múky a 20 kg bezvaječných cestovín.

Výdaj potravinovej pomoci bol realizovaný v štyroch etapách v priebehu mesiacov júl, august, september a december. Občania, ktorí boli registrovaní a v stanovenom termíne si potraviny neprevzali, boli oboznámení s náhradnými termínmi výdaja.

foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM