Slávka Kellová Rôzne

Mestom prešiel sviečkový pochod

Prvý decembrový deň je vyhlásený za svetový deň AIDS. Mládež Červeného kríža v Liptovskom Mikuláši preto usporiadala sviečkový pochod mestom ako symbol, aby spoločnosť neodsudzovala ľudí trpiacich touto chorobou.

Aj na Slovensku žijú ľudia pozitívni na HIV alebo AIDS a ich počet stále rastie. Predsudky a strach o nákazu bránia spoločnosti, aby prijímala takýchto ľudí medzi seba. Členovia mládeže Červeného kríža z Liptova sa však svojich predsudkov striasli a symbolickou sviečku a červenou stužkou dali verejne najavo, že v bežnom živote je strach z nákazy neopodstatnený.

„Týchto ľudí sa väčšinou bojíme, stránime sa ich a netreba, pretože AIDS sa prenáša najmä pohlavne a nie bežným fyzickým kontaktom ako podaním ruky alebo zdieľaním príbora,“ ubezpečuje Katarína Giertlová, členka mládeže Červeného kríža v Liptovskom Mikuláši.

Horiace plamene sviečok, ktoré účastníci niesli vo svojich rukách od nákupného centra Stop shop po Park Martina Rázusa, mali byť tiež pripomienkou tých, ktorý s touto chorobou bojujú alebo už svoj boj prehrali.

foto: Romana Máleková, skk

sviekovy_pochod
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM