Slávka Kellová Rôzne

Mestská polícia oslávila 20 rokov

Mestská polícia v Liptovskom Mikuláši oslávila v stredu 14. decembra 20 rokov svojej existencie. Aj po tejto dobe sa jej darí plniť svoju základnú úlohu, strážiť poriadok a chrániť obyvateľov mesta.

Tunajšiu mestskú políciu založilo mesto Liptovský Mikuláš 1. augusta 1991. Jej začiatky neboli najľahšie, nakoľko zákon o obecnej polícii nadobudol platnosť až v januári 1992. Do tej doby trinástka čerstvých mestských policajtov zväčša dokumentovala a zapisovala. Príslušníci mestskej polície nemohli udeľoval ani blokové pokuty či riešiť priestupkové konanie. „Ak zachytili nejaký trestný čin zavolali štátnu polícii alebo iný štátny orgán,“ hovorí súčasný náčelník Vladimír Bella.

Právomoci mestskej polície postupne narastali. Kým v roku 1994 riešili policajti zhruba 600 priestupkov, v roku 1998 už to bolo skoro 2000 priestupkov. Dnes zasahujú ročne pri asi 5 – 6000 priestupkoch.

Na poriadok v uliciach Liptovského Mikuláša dnes dozerá 33 mestských policajtov. Nemenej dôležitou súčasťou zboru je aj šestica členov chránenej dielne, ktorí kontrolujú sieť 14 kamier v meste. „Som veľmi vďačný za túto prácu, napĺňa ma, pretože vozičkári si naozaj veľmi ťažko hľadajú zamestnanie,“ pochvaľuje si Martin Matoušek. Ich oči denne pomáhajú pri odhaľovaní nekalej činnosti. „Nemôžem veľmi hovoriť o konkrétnych prípadoch, pretože nás viaže mlčanlivosť, ale podarilo sa mi odhaliť páchateľku, ktorá chcela okradnúť opitého občana. Privolal som k nej štátnu políciu a ku krádeži nedošlo,“ hovorí skromne Martin.

V zbore ešte dnes nájdeme člena, ktorý ani na jeden deň neopustil svoje povolanie. Nielen on si z rúk svojho náčelníka a primátora mesta prevzal plaketu s podobou policajného odznaku. „Za tých dvadsať rokov, čo som tu, som zažil veľa prípadov aj nebezpečných. Nechcem hovoriť o niečom konkrétnom, ale vždy je to ťažké, keď riešime medziľudské vzťahy. A v podstate vždy je to najmä o ľuďoch,“ spomína Jaroslav Kutnár, najstarší člen MsP v Liptovskom Mikuláši.

„Pri vzniku mestskej polície bolo potrebné, aby mesto ako také malo svoju poriadkovú zložku, najmä v tých pohnutých časoch v akých vznikala. Potrebovali sme v meste niečo na udržanie poriadku a občianskeho rešpektu pre všeobecne záväzné nariadenia a padla voľba na zriadenie mestskej polície,“ hovorí Alexander Slafkovský, ktorý bol na čele mesta aj v dobe vzniku liptovskomiku­lášskej mestskej polície.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM