Tomáš Batiz Rôzne

Miesta, kam sa oplatí zobrať aj návštevu z cudziny: Najkrajšie skvosty ľudovej architektúry na Liptove

Liptov nám ponúka viaceré zaujímavé miesta, ktoré sa vo voľnom čase určite oplatí nielen navštíviť, ale aj propagovať. Vybrali sme pre vás TOP štyri miesta ľudovej architektúry v našom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Miesta, kam sa oplatí zobrať aj návštevu z cudziny: Najkrajšie skvosty ľudovej architektúry na Liptove
Zdroj: TASR

Artikulárny kostol vo Svätom Kríži

Jeho kapacita je až 6000 osôb, postavil ho tesársky majster Lang, ktorý pri stavbe nepoužíval žiadne projekty, pretože nevedel čítať ani písať a spoliehal sa len na svoje skúsenosti. Kostol má pôdorys v tvare kríža, pôvodné zariadenie, barokový oltár a kazateľnicu, luster z benátskeho skla, nástenné maľby. Kedysi stál v dedine Paludza, ktorá bola zatopená vodnou nádržou Liptovská Mara. Aby s Paludzou nezmizol aj tento unikátny objekt, kostol rozobrali a v priebehu niekoľkých rokov opäť postavili v Svätom Kríži.

  • Vzdialenosť: Liptovský Mikuláš » Svätý Kríž 11 km

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline

Pod majestátnymi Západnými Tatrami leží pôvabná liptovská dedina. Je postavená z najvzácnejších stavebných pamiatok obcí, ktoré pred 40 rokmi pohltila voda nádrže Liptovská Mara. Neďaleko Pribyliny môžete navštíviť domy jednoduchých roľníkov a remeselníkov, richtára, školu, či jedno z najstarších zachovaných šľachtických sídel Liptova – kaštieľ z dediny Parížovce.

Všetky sú zariadené dobovým nábytkom, vybavením, náradím a nástrojmi. Na návrší sa vypína Kostol Panny Márie z obce Liptovská Mara. Jeho interiéru dominuje ranogotický oltár a kazateľnica, steny sú zdobené vzácnymi nástennými maľbami, najstaršie z nich sa datujú okolo roku 1320. Prostredie múzea oslovilo aj filmárov, napr. i tvorcov filmu o grófke Báthory, ktorí tu natočili viaceré scény.

  • Vzdialenosť: Liptovský Mikuláš » Pribylina 22 km

Oblazy – vodné mlyny v Kvačianskej doline

Vďaka práci dobrovoľníkov je dnes dolný mlyn s pílou opäť v pôvodnom stave, a tak voda znova rozkrúca obrovské mlynské koleso a poháňa dômyselné zariadenie na mletie múky. K mlynom sa môžete vydať turistickými chodníkmi z obcí Kvačany, Veľké Borové a Huty. Ak sa rozhodnete pre trasu z Kvačian, určite sa zastavte na vyhliadke na Malom Roháči. Výhľady z tohto miesta stoja za to.

  • Vzdialenosť: Liptovský Mikuláš » ústie Kvačianskej doliny 17 km

Vlkolínec

Keď prídete do Vlkolínca, je to ako by ste vstúpili do rozprávky. Pod vrchom Sidorovo nájdete chalúpky s maličkými okienkami a šindľovými strechami, ich múry sú pomaľované pastelovými farbami.

Malebnú dedinu dopĺňa murovaný kostol, zrubová zvonica, studňa a stredom žblnká potok. Jej obyvatelia sa kedysi živili prácou na poli, chovom oviec a dobytka, chlapi si zarábali ako pastieri a drevorubači, boli medzi nimi i zruční rezbári a chýrni tesári, ktorí stavali drevené domy. Osada je aj dnes stále obývaná, prehliadnuť si však môžete Roľnícky dom s expozíciou bývania, Galériu ľudového umenia s výstavou umeleckých diel a loveckých trofejí i Galériu v priestoroch bývalej sýpky.

Vzdialenosť: Liptovský Mikuláš » Vlkolínec 33 km

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM