Michal Paška Kultúra

Miestne odbory Matice slovenskej sa rozrastajú

Dom Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši v poslednom období založil v regióne tri nové Miestne odbory Matice slovenskej.

Matica slovenská, ktorá sídli v Martine, má aj svoje vysunuté pracoviská. Sú nimi Domy Matice slovenskej. Jeden z devätnástich sa nachádza aj v Liptovskom Mikuláši a je vo svojej práci veľmi aktívny.

„Okrem našej činnosti, ktorou je kultúra, prednášky či výstavy, zakladáme v regióne Liptova a Oravy Miestne odbory Matice slovenskej. Sme radi, že v poslednom období vznikli štyri: v Ružomberku, vo Východnej, v Tvrdošíne a v Kráľovej Lehote,“ skonštatoval Milan Stromko, riaditeľ Domu Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši.

„Medzi hlavné činnosti Miestnych odborov Matice slovenskej patrí šírenie národného povedomia a oživovanie národnej pamäte. Matica slovenská je jednota milovníkov slovenského národa,“ pripomenul Marek Nemec z Domu Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši.

Miestne odbory majú pri svojej činnosti takpovediac voľné ruky. „Prezentovať sa môžu pripomínaním si výročí, udalostí, osobností, uchovávaním tradícii, športom, divadlom, turistikou alebo prednáškami. V ich činnosti nechýbajú tiež poznávacie zájazdy, školenia alebo publikačná činnosť. Cieľom týchto aktivít je pritiahnutie verejnosti a tiež mladej generácii k Matici slovenskej,“ priblížil Marek Nemec.

V liptovskom regióne sú Miestne odbory Matice slovenskej v týchto obciach: Kráľova Lehota, Važec, Východná, Pribylina, Kvačany, Ľubeľa, Liptovská Osada, Ružomberok a Liptovský Mikuláš. V Liptovskom Mikuláši funguje aj Klub Odboru mladých matičiarov, ktorý patrí k tým najlepším na Slovensku. Na Orave pôsobia v Dolnom Kubíne, v Tvrdošíne a v Trstenej.

„Je potešiteľné, že Miestne odbory sa aktívne zapájajú do kultúrneho, duchovného a národného diania. Stávajú sa neodmysliteľnou súčasťou verejného života vo svojom okolí. Vďaka tomu si čoraz viac ľudí nachádza cestu k Matici slovenskej a uvedomuje si jej potrebnosť v dnešnej dobe,“ dodal Marek Nemec.

V regiónoch Liptova a Oravy sa v Miestnych odboroch Matice slovenskej združuje okolo 600 ľudí, pričom toto číslo neustále rastie.

foto: -jvk-

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM