Správy

Mikuláš na prvom mieste: V uplynulom roku ho navštívilo najviac turistov

Turistom sa v Liptovskom Mikuláši páči. Svedčia o tom štatistiky minuloročnej návštevnosti v rámci nášho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Mikuláš na prvom mieste: V uplynulom roku ho navštívilo najviac turistov
Zdroj: OOCR Region Liptov

Za prvých deväť mesiacov roku 2016 zavítalo na Liptov 56,1 % z celkového počtu návštevníkov Žilinského kraja. V okrese Liptovský Mikuláš to bolo 339.889 a v okrese Ružomberok 95.905 návštev­níkov. Informovala o tom Katarína Holienčíková z odboru informatiky, registrov a informačných služieb pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Žiline.

Najviac Čechov

V okrese Liptovský Mikuláš dosiahol podiel návštevníkov zo Slovenska 64,6 % a zahraničných bolo 35,4 %. „Podľa krajiny trvalého pobytu najviac cudzincov tvorili Česi (14,3 %) a Poliaci (10,2 %). Ďalšími v poradí boli návštevníci z Ukrajiny (1,9 %) a Maďarska (1,3 %). Rovnaký podiel po 0,9 % mali Izraelčania a Nemci. Za nimi nasledovali návštevníci z Litvy (0,6 %), Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska (0,5 %) a Rumunska (0,4 %),“ uviedla Holienčíková.

Pociťujú nárast

Zaujímavosťou je, že počet turistov z Izraela sa medziročne viac ako zdvojnásobil, keď zaznamenal nárast o 116,5 %. Prírastok o 34,6 % zaznamenali návštevníci zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. O 26,4 % vzrástol počet návštevníkov z Českej republiky a o 21,4 % z Maďarska. Prírastok o 16,5 % dosiahli Rumuni a o 15,5 % Litovčania. Počet domácich návštevníkov zo Slovenska sa zvýšil o 6,3 %, Ukrajincov o 1,4 % a Nemcov o 1,3 %. Pokles zaznamenali Poliaci o 0,6 %.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM