Romana Buganová Samospráva

Mikulášania môžu rozhodnúť kam poputujú peniaze z mestskej kasy: Radnica pripravuje participatívny rozpočet

V Liptovskom Mikuláši po prvý raz pripravujú participatívny rozpočet. Obyvatelia sa tak môžu priamo zapojiť do rozhodovania o tom, kam poputuje vyčlenená časť financií z mestskej pokladnice.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášania môžu rozhodnúť kam poputujú peniaze z mestskej kasy: Radnica pripravuje participatívny rozpočet
Foto: Romana Buganová / Zdroj: Dnes24.sk

Obyvatelia budú rozhodovať o pomerne vysokej sume, 25 000 eur. „Táto čiastka, samozrejme, nepredstavuje konečnú sumu financií pre dané časti mesta. Aj naďalej zostáva zachovaný značný balík peňazí na rôzne investičné akcie,“ upozornil primátor Ján Blcháč.

Ako dodal, ich zámerom je inovatívne zapojiť obyvateľov do priameho rozhodovania o použití istej časti mestských financií.

„Ľudia majú plné právo aktívne sa podieľať na rozhodovaní o meste, v ktorom žijú a snažíme sa im to umožniť,“ zdôraznil.

V súčasnosti podľa vedúcej finančného odboru mestského úradu Marty Gutraiovej dolaďujú detaily presné detaily nastavenia projektu. „Na začiatok stanovíme koordinátorov pre jednotlivé mestské časti a vymedzíme ich kompetencie a spôsob vyhodnocovania projektov,“ dodala Gutraiová.

Samospráva pripravuje projekt so zámerom, aby jej tieto nástroje pomohli účinnejšie zohľadniť potreby, priority a želania obyvateľov pri realizácii projektov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM