Romana Buganová Samospráva

Mikulášania, pripravte sa na veľké rozkopávky: Okrem širšieho centra aj tieto ulice!

Na území mesta Liptovský Mikuláš nás čakajú veľké rozkopávky, informovalo dnes po rokovaniach vedenie mesta. Čítajte, čo nás čaká.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášania, pripravte sa na veľké rozkopávky: Okrem širšieho centra aj tieto ulice!
Zdroj: Dnes24.sk

Predstavitelia spoločnosti SPP – distribúcia rokovali so zástupcami mikulášskej radnice o podrobnostiach rozsiahlej investičnej akcie týkajúcej sa rekonštrukcie existujúcich plynovodov. „Zosumarizovali sme rozsah prác a podali viaceré pripomienky týkajúce sa rozsahu spätných povrchových úprav komunikácií po rozkopávkach. Dohodli sme sa, že plynovod na uliciach Hriadky, Janoškova a Zgútha-Vrbického bude vedený v telese cesty. Mesto ako správca komunikácií v území bude vydávať stavebné povolenie, takže o všetkých detailoch stavby bude radnica informovaná,“ konštatoval primátor Ján Blcháč.

Podľa vedenia mesta sa práce uskutočnia predbežne v roku 2017. Investičná akcia v prvej etape by mala podľa nich stáť do 500-tisíc eur, vymení sa počas nej 4,2 kilometrov plynovodov v širšom centre mesta v priestore južne od cesty I/18. Ako ďalej uviedli, nadväzne bude pokračovať druhá etapa výmeny 2,1 kilometrov vedení v ďalších uliciach severne od cesty I/18 a tretia etapa predstavuje rekonštrukciu plynovodov v Demänovej v dĺžke 1,7 kilometra.

Plynári na rokovaniach s mestom uviedli, že stavbu odovzdajú s tým, že cesty dajú do pôvodného stavu. Práce na jednotlivých úsekoch sú podľa nich otázkou niekoľkých dní. Mesto si vyhradilo podmienku, aby boli výkopové ryhy po zasypaní štrkodrvou najskôr opatrené živičným povrchom len v rozsahu ryhy a po uplynutí niekoľkých mesiacoch a sadnutí podložia bude položený živičný povrch v šírke polovičného profilu cesty. „Zabránime tak zvlneniu povrchu, či preliačinám, ktoré by po rýchlom zaasfaltovaní mohli vzniknúť,“ konštatoval primátor.

Ako dodal, prítomným zástupcom podniku predložil aj požiadavku obyvateľov Iľanova na zavedenie plynu do tejto mestskej časti. Nové plynovody však už SPP – distribúcia niekoľko rokov nerobí, keďže Slovensko je z pohľadu plynofikácie na popredných miestach v Európe. Kratšie vedenia si postavia len lokálni investori alebo developeri, ktorí ich potom zohľadnia v cene pozemkov alebo bytov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM