Správy

Mikuláške IC-čko sa tento rok zameria na tradície: Ochutnávkami podporia domácich výrobcov

Od februára tohto roka sa bude dať Liptov nielen zažiť, ale aj ochutnať. Informačné centrum v Liptovskom Mikuláši pripravuje prehliadky mestom venované mikulášskym tradíciám s ochutnávkou tamojších špecialít. Chcú tak podporiť lokálnych výrobcov.

Ilustračný obrázok k článku Mikuláške IC-čko sa tento rok zameria na tradície: Ochutnávkami podporia domácich výrobcov
Zdroj: Dnes24.sk

Informačné centrum mesta (ICM) tento rok vkročí do siedmej sezóny vlastných sprievodcovských služieb. S témou mikulášske tradície sprievodcovia predstavia mliekarenstvo, bryndziarstvo, garbiarstvo, kožušníctvo a liehovarníctvo. „Samozrejme, budeme hovoriť aj o tom, nakoľko a v akej podobe sa zachovali dodnes. Pripomenieme si, kde pôvodné prevádzky pôsobili, ako i mimoriadne osobnosti majstrov, ktorí podniky založili a viedli,“ uviedla riaditeľka ICM Jana Piatková.

Rozprávanie o histórii bryndze, jej výrobe a Arminovi Starkovi, ktorý v meste založil prvú rafinériu liehu (1867) a jeho meno dodnes zdobí etiketu známeho alkoholického nápoja, doplnia ochutnávky od domácich výrobcov.

„Chceme návštevníkom ukázať, že sú tu tradície dodnes živé. Prezentovať konkrétnu ponuku tradičných výrobkov a zároveň tým podporiť domácich podnikateľov,“ dodala J. Piatková.

Počas prehliadky sa návštevníci zastavia i v Múzeu Janka Kráľa. „Nahliadnu tu do garbiarskej dielne a jedálne Pavla Žuffu, spolumajiteľa garbiarne a zoznámia sa so spracovaním kože z čias stredoveku,“ priblížil riaditeľ múzea Zdenko Blažek.

Bezplatné prehliadky sa začnú v piatok 20. februára 2015 o 15.00 pred Informačným centrom mesta pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM