Tomáš Batiz Rôzne Rôzne

Mikulášske deti prežili noc v knižnici: Pozrite, čo všetko bolo pre nich pripravené!

V mikulášskej knižnici G. F. Belopotockého zažili mladí školáci noc plnú zábavy a hier. Na priebeh celej akcie sme sa spýtali Marcely Feriančekovej, riaditeľky knižnice.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášske deti prežili noc v knižnici: Pozrite, čo všetko bolo pre nich pripravené!
Foto: Tomáš Batiz

Túto akciu organizujete v knižnici už 10-krát. Prišli ste tento rok s niečím novým, alebo sa táto akcia nesie stále v podobnom duchu?

Základný scenár podujatia je rovnaký každý rok, zmeny sú v Hľadaní pokladu, kedy dej prispôsobujeme napr. Roku osobnosti, tohto roku to bolo z prostredia rodiny palatína Juraja Thurzu – najstaršia dcéra sa chcela vydávať a Černokňažník ukradol veno – thurzovský poklad, zaklial svetlo a uväznil kastelánku s kľúčmi , ale hľadali sme už aj Jánošíkov poklad, alebo do deja zapojíme rôzne rozprávkové bytosti.

Ako sa páči deťom samotná noc v knižnici?

Deti sú užasnuté, príjemne vystrašené a okamžite sa chcú prihlásiť aj o rok. To ale už nie je možné, takýto zážitok sa udeje len raz v živote. Dlho sa o svojich zážitkoch rozprávajú v rodine, medzi kamarátmi, ako spomienku majú fotografie z podujatia, ale aj drobné darčeky, ktoré získajú pri plnení úloh spáča alebo si ich vyrobia v tvorivých dielničkách.

Aký priebeh mala tohtoročná akcia?

Deti sa po príchode prezliekli do masiek rozprávkových postavičiek. Privítala ich domáca pani Belopotocká a miesto pána Andersena prišiel a rozprávočku porozprával pán Pavol Dobšinský – liptovský spisovateľ Peter Vrlík. Po jeho odchode sa, nevedno odkiaľ, zjavila Čarodejnica s Čertom, ba prišla aj vzácna návšteva Hermiona.

Po večeri začali deti plniť úlohy spáča – v priestoroch knižnice boli stanovištia pomenované podľa slovenských ľudových rozprávok a na každom museli deti splniť určitú úlohu. Keď všetky úlohy splnili dostali Preukaz spáča s právom nocovať v knižnici. Potom si na lístky napísali svoje želania, tie zavesili na strom Rozprávkovník – tie želania sa do roka a do dňa splnia.

Deti sa prezliekli do tričiek a rozdelili na 3 skupiny – modrí Šmolkovia, oranžové Veveričky a žlté Kuriatka. Vtedy medzi ne prišla grófka Alžbeta Thurzová s dcérou kontesou Helenou, ktorá sa chcela vydávať, no černokňažník ukradol poklad. Tak deti hľadali indície, kadiaľ ísť, ako oslobodiť uväznenú kastelánku, hľadali kľúče, dávali si pozor na nástrahy síl zla a spoločnou odvahou prekonávali svoj vlastný strach – poklad sa hľadal potme, svietili len baterky vodcov družstiev.

Nakoniec všetko dobre dopadlo, kastelánku deti oslobodili, poklad našli a za prejavenú odvahu boli pasovaní za rytierov odvahy a dobra. Keďže poklad bola torta (ďakujeme Hotelovej akadémii v Liptovskom Mikuláši), hneď sme si ju rozkrájali a zjedli. Potom už deti vhupli do pyžamiek a do spacáčikov, vypočuli si rozprávku na dobrú noc a po polnoci už v knižničnom podkroví sladko odfukovali.

Ráno sa naraňajkovali (ďakujeme pekárňam Mipek Ľubeľa), poskladali spacáky a rodičia si ich rozobrali domov. Hlavná myšlienka je návrat k rozprávke ako nášmu človečenskému etickému základu a národnému bohatstvu. Víťazí dobro nad silami zla, ale nie je to jednoduché, treba na to veľa odvahy, súdržnosti a vôle obetovať sa pre druhého.

Na základe čoho ste vyberali deti do knižnice?

Podujatia sa zúčastňujú 9 – 10 ročné deti z Liptovského Mikuláša a okolia a vyberáme ich podľa ich frekvencie návštev v knižnici, podľa množstva prečítaných kníh, podľa ich vzťahu ku knižnici a knihám, často krát sú všetci členovia rodiny zanietenými čitateľmi a deti navštevujú knižnicu už od predškolského veku, takže zážitok Noci s Andersenom dostávajú za odmenu.

Plánujete niečo vylepšiť do 11. ročníka?

Za tých 10 rokov je podujatie prepracované dopodrobna, ale stále vymýšľame zmeny, vždy je čo zlepšiť, každý rok je iný.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM