Správy

Mikulášski jaskyniari pripravujú veľkú akciu: Opraviť chcú päť jaskýň

Päť sprístupnených slovenských jaskýň v blízkej budúcnosti čaká rekonštrukcia. Dva eurofondové projekty na ich obnovu pripravuje Správa slovenských jaskýň (SSJ) v Liptovskom Mikuláši. Nadviazať chce na rekonštrukciu Harmaneckej a Demänovskej ľadovej jaskyne z minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášski jaskyniari pripravujú veľkú akciu: Opraviť chcú päť jaskýň
Foto: Slávka Kellová

Tentoraz čaká modernizácia Beliansku jaskyňu, jaskyňu Domica, Bystriansku jaskyňu, Ochtinskú aragonitovú jaskyňu a Gombaseckú jaskyňu. TASR o tom informoval riaditeľ SSJ Ján Zuskin.

Podriadená organizácia Štátnej ochrany prírody SR plánuje v jaskyniach rekonštrukciu prehliadkových trás. „Pôjde o výmenu súčasných materiálov za ušľachtilé,“ vysvetlil Zuskin. Nehrdzavejúca oceľ podľa neho minimálne ovplyvňuje ekosystém jaskynného prostredia.

V prípade Belianskej jaskyne by malo ísť aj o rekonštrukciu elektroinštalácie. Zuskin spresnil, že súčasťou toho bude inštalácia LED svietidiel. „Výrazne znížia energetickú náročnosť, ako aj negatívne vplyvy tepla na jaskynné prostredie,“ priblížil šéf SSJ.

Zuskin uviedol, že práce by chceli situovať do obdobia zatvorenia jaskýň, aby neovplyvnili vstupný poriadok. Tento zámer ale nemusí vyjsť. „Závisí to od času schválenia projektu, ako aj podmienok realizácie,“ objasnil. Pri rekonštrukcii Harmaneckej a Demänovskej ľadovej jaskyne dokončili podobné projekty vlani v zimnom období.

Z celkovo 12 verejnosti sprístupnených jaskýň je počas tohtoročnej zimnej sezóny zatvorených sedem. Návštevníci môžu obdivovať len Domicu, Važeckú jaskyňu, Beliansku jaskyňu, Bystriansku jaskyňu a Demänovskú jaskyňu slobody.

V rámci každoročnej pravidelnej údržby a prípravy na turistickú sezónu sa opravuje a kontroluje technická infraštruktúra podzemia všetkých jaskýň – prehliadkové chodníky, zábradlia, elektrické rozvody a osvetlenie, komunikačný systém, ozvučovací systém.

Opravujú sa tiež prístupové cesty a chodníky k sprístupneným jaskyniam a vykonávajú sa revízie, kontroly a opravy vodojemov, čistiarní odpadových vôd a vodných zdrojov. Preventívne sa kontrolujú a čistia skalné steny nad vchodmi, ako aj v podzemí. Reviduje sa systém ochrany vchodov do jaskýň a samotných objektov, informovala Správa slovenských jaskýň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM