Správy

Mikulášski strojári zvolili novú stratégiu: Svojich zamestnancov si vychovajú priamo vo výrobe

Strojárska spoločnosť Craemer Slovakia so sídlom v Liptovskom Mikuláši, ktorá vyrába lisované komponenty predovšetkým pre automobilový priemysel, zriadila vo svoje réžii priamo vo výrobnej hale špecializovaný priestor na praktické vyučovanie budúcich strojárov.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášski strojári zvolili novú stratégiu: Svojich zamestnancov si vychovajú priamo vo výrobe
Zdroj: Dnes24.sk

„Ak tu chceme pôsobiť dlhodobo, čo určite chceme, tak sa musíme postarať o to, aby sme mali dostatok aj budúcich zamestnancov. V tunajšom regióne iba veľmi ťažko hľadáme technicky orientovaných strojárov, preto sme začali intenzívne rozmýšľať, ako to môžeme zmeniť,“ uviedol konateľ Karol Babic.

Prváci z tamojšej stavebnej priemyslovky z odboru strojný mechanik tak majú k dispozícii vybavené dielenské pracovisko. „Predtým sme zvykli mať u nás na praxi jedného, dvoch druhákov či tretiakov. Pred začiatkom tohto školského roka sme sa dohodli, že vytvoríme podmienky pre celú triedu prvákov,“ vysvetlil.

Jedným z hlavných zámerov podľa neho je, aby sa stredoškoláci pravidelne nadýchali skutočnej firemnej kultúry. „Budeme potrebovať kvalifikovaných ľudí minimálne na prirodzenú obmenu. Máme aj rastové ambície a musíme mať ľudský potenciál, s ktorým to budeme môcť uskutočňovať. Hlavné je, že to budú odborníci, ktorí určite nebudú mať problém uplatniť sa na trhu práce,“ skonštatoval Babic.

„Najväčšou prednosťou takejto praxe je, že naši žiaci sú priamo vo výrobnom prostredí. Nedá sa to porovnať so školskými dielňami. Tu zblízka vidia, ako pracujú skúsení strojári. Podstatné je, že majú reálnu perspektívu, ak sa budú snažiť, že tu po skončení štúdia nájdu trvalé uplatnenie vo svojom odbore,“ dodal majster odborného výcviku Jozef Klimo.

Foto: ilustračné, creamer

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM