Kultúra

Mikulášsky filmár Rasťo Hatiar žne úspechy: Dokument o nevidiacom mladíkovi oslovil i pražské publikum

Dokument Slepá dôvera liptovského filmára Rasťa Hatiara o výstupe nevidiaceho mladého Bratislavčana Juraja Prágera na Mont Blanc žne úspechy u odborných porôt. Pred pár dňami získal v Prahe hlavnú cenu 12. Medzinárodného festivalu outdoorových filmov.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášsky filmár Rasťo Hatiar žne úspechy: Dokument o nevidiacom mladíkovi oslovil i pražské publikum
Zdroj: Dnes24.sk

„Beriem to ako vzácne ocenenie pre mňa ako filmára, no najmä Jurovho obdivuhodného výkonu. Mimochodom, po zdolaní najvyššieho vrchu Álp sme si povedali, že by sa mu patrilo vystúpiť aj na Gerlachovský štít. O pár týždňov, hoci to je poriadne náročná túra, bravúrne to zvládol,“ uviedol Hatiar.

Zachytiť snaženie človeka, ktorý sa napriek hendikepu zbytočne neľutuje, ale žije naplno, bolo podľa neho veľkou výzvou. „Snažil som sa do našej reality, kde sa na nás valia samé negatíva, priniesť pozitívny film. Verím, že sa stane motiváciou aj pre zdravých ľudí, lebo mnohí nevyužívame ani zďaleka svoje možnosti,“ pokračoval.

„Práca na tomto úchvatnom dokumente ma posunula k poznaniu, že si odteraz radšej zakaždým aj dlhšiu chvíľu počkám na podobne silnú tému a spracujem ju do hĺbky, aby zarezonovala medzi ľuďmi a nechala v našej spoločnosti nejaký pozitívny odkaz,“ dodal zanietený filmár a milovník liptovskej prírody.

Podobný článok:

Liptov a jeho krásy v odzbrojujúcom videu: TAKTO vidí náš región filmár Rasťo Hatiar

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM