Správy

Mikulášsky výrobca želatíny sa zviditeľnil: Podniková etika oslovila členov obchodnej a priemyselnej komory

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) na dnešnom zhromaždení delegátov v Bratislave vyhlásila výsledky 13. ročníka súťaže Veľká cena SOPK za rok 2014. Z 18 prihlásených spoločností si cenu za rok 2014 prevzali spoločnosť GeLiMa z Liptovského Mikuláša a Slovenská pošta (SP).

Ilustračný obrázok k článku Mikulášsky výrobca želatíny sa zviditeľnil: Podniková etika oslovila členov obchodnej a priemyselnej komory
Zdroj: Dnes24.sk

Sto percent Slovenskej pošty vlastní štát. Ako zdôraznil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SP Tomáš Drucker, je to aj odpoveď na pochybnosti o tom, či vlastníctvo štátu je rozhodujúcim kritériom pri hodnotení spoločností.

„Dostali sme cenu za korektný spôsob práce zamestnancov. Nebolo jednoduché doviesť našu spoločnosť do oblasti dvoch nových služieb. Verím, že pozitívne vzory pre všetky spoločnosti sú tie, ktoré dokážu byť nasledovaniahodné. Pozitívny vzor je pre mňa etika, slušnosť a veľkorysosť. To je aj jediná odpoveď na aroganciu. Myslím si, že dnešné ocenenie je pre ostatných podnetom a stimulom pre to, aby celá spoločnosť, nielen Slovenská pošta, sa v tejto krajine mohla mať lepšie,“ reagoval Drucker. Pripomenul, že je to aj ocenenie takmer 14 500 zamestnan­cov, čím patrí SP na vedúcu priečku v zamestnávaní ľudí na Slovensku.

Krédo podnikať korektne a mať k zamestnancom ľudský prístup vniesol do akciovej spoločnosti GeLiMa jej bývalý francúzsky majiteľ. Závod na Slovensku patrí pod spoločnosť Weishardt, vyrába želatínu pre potravinársky priemysel.

„Spoločnosť je založená na rodinných tradíciách. Pravidlá vo firme aj navonok nastavil dnes už nežijúci majiteľ. Bol to veľmi skromný muž. Nemal problém pristaviť sa a porozprávať s každým jedným zamestnancom, nikoho nepovažoval za posledného v rade,“ zaspomínal generálny riaditeľ Dušan Kuchta.

Podnikateľská etika, ako zdôraznil predseda SOPK Peter Mihók, ovplyvňuje efektívnosť podnikania. „Prispieva aj k pozitívnemu vývoju slovenskej ekonomiky ako celku. Podnikateľov, ktorí ju uplatňujú, si treba vážiť. Aj preto sa odovzdávanie ceny stalo neoddeliteľnou súčasťou každoročného Zhromaždenia delegátov komory,“ povedal Mihók.

Víťazné firmy majú právo po celý rok používať logo súťaže vo všetkej svojej komunikácii, a to až do vyhlásenia nových víťazov v ďalšom ročníku. Vlani si cenu prevzali Železiarne Podbrezová a Samsung Electronics Slovakia Galanta.

Prečítajte si tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM