Šport

Minirally cup 2014: V Liptove horel asfalt a pištali gumy!

Už po piatykrát sa v okolí liptovských obcí Jakubovany a Vavrišovo jazdil seriál podujatia Minirally cup. Ročník 2014 mal už tri zastávky - v Dobšinej, Moldave a Dolnej Strehovej, štvrté kolo "prischlo" práve pre liptovskú trať.

Ilustračný obrázok k článku Minirally cup 2014: V Liptove horel asfalt a pištali gumy!
Zdroj: Dnes24.sk

„Samotné prípravy podujatia začali v marci, podaním žiadostí o súhlas s uzávierkou miestnych a účelových komunikácií na obecné úrady, v katastri ktorých mala viesť trať súťaže. Všetky obce vyšli maximálne v ústrety a preto sa podarilo dostať definitívne povolenie od Dopravného inšpektorátu Okresného riaditeľstva PZ na dopravnú uzávierku dotknutých ciest. Potom sa začali vybavovať ďalšie potrebné náležitosti, ako sanitky, záchranári, profesionálna časomiera, profesionálni traťoví komisári z Popradu a v neposlednom rade strava a občerstvenie pre cca 250 osôb,“ približuje detaily, ktoré si možno bežný smrteľník ani neuvedomuje hlavný organizátor Minirally cupu Liptov František Debnár.

Do súťaže sa prihlásilo 75 súťažných posádok z celého Slovenska, nakoniec sa prezentovalo 68. Samozrejme boli medzi nimi aj súťažiaci z Liptovského Mikuláša a Ružomberka. „Samotná trať pozostávala z dvoch rozdielnych tratí. Prvá viedla zo Sekaného Hája cez Jochy a agroletisko k Jamníku a druhá z obce Vavrišovo poza Kaleník k Liptovskému Petru. Obe tieto trate sa dopoludnia jazdili dvakrát a takisto dvakrát popoludní, ale to už v opačnom smere. Celková dlžka Rýchlostných skúšok presiahla 40 kilometrov, čo je ojedinelá dĺžka v celej doterajšej histórii seriálu MRC,“ pokračuje Debnár.

Súťažné posádky boli rozdelené do viacerých tried, podľa objemu motora a navyše ešte aj dve triedy s poháňanou zadnou nápravou. Prítomní diváci mali možnosť vidieť aj vozidlo Škoda 130RS, ktoré v minulosti štyrikrát získalo titul majstra sveta. „V každej kategórii boli ocenené tri najrýchlejšie posádky, zvlášť sme ocenili aj jedinú ženu – vodičku, pani Urbaníkovú z Rakovej. Okrem toho, osobitná cena usporiadateľa bola odovzdaná Štefanovi Vancíkovi z Nitry, ktorý aj napriek svojmu telesnému hendikepu sa dlhé roky venuje motorizmu. Na úplný záver boli ocenené tri najrýchlejšie posádky v absolútnom hodnotení,“ dodal motoristický nadšenec z Liptova František Debnár.

Najrýchlejší v absolútnom hodnotení

1. Dubecký – Daník z Revúcej
2. Kovács – Novotný z Popradu
3. Golský – Golský z Ružomberka

Autor článku: Pavol Tomčík
Foto: Ľudovít Verebes

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM