Slávka Kellová Rôzne

Minister Nagy chce v zonácii Tatier čistotu a poriadok

Zonácia Tatranského národného parku (TANAP) sa dostáva do ďalšej fázy. Odborná komisia zložená z predstaviteľov vedeckej obce, akademických inštitúcií, pracovníkov Ministerstva životného prostredia (MŽP)SR a TANAP-u, zasadala na pôde ministerstva ten

Minister životného prostredia József Nagy povedal, že pri tvorbe zonácie odmieta akýkoľvek nátlak lobistov. „Namiesto lobistov použijem odborníkov a zdravý rozum. Tatry sú prírodným klenotom Slovenska, prioritou musí byť ich zachovanie, lebo Tatry patria všetkým, nielen Tatrancom,“ povedal Nagy.

Komisia sa oboznámila s východiskovým materiálom z dielne správy TANAP-u. Konzultovali metodiku, kritériá a problémové body, v ktorých sa očakáva stret záujmov s lesníkmi, vlastníkmi, samosprávou a podnikateľmi. „Ochrana je prvoradá. Odbornosť ale nevylučuje zdravý rozum,“ povedal minister Nagy. „Prioritu v Tatrách má ochrana, všetko ostatné ide až po nej.“

Súčasný odborný návrh Štátnej ochrany prírody počíta napríklad na účely rozvoja cestovného ruchu s 501,1 ha, čo je iba jednou tretinou oproti predchádzajúcim návrhom. Pri porovnaní jednotlivých návrhov zonácie TANAP-u je vidieť, že v auguste 2008 predchádzajúce vedenie ministerstva navrhovalo zabrať 1334,95 ha územia TANAP-u a neskôr, v čase pred voľbami – v marci 2010 – dokonca 1479,49 ha. Zmena nastala aj v zaradení do najprísnejšie chránených území. Kým v auguste 2008 sa navrhovalo územie s veľkosťou 39.988,48 ha a v marci 2010 – 40.137,01 ha, v súčasnom návrhu je to 42.451,5 ha, čo predstavuje 57 percent územia TANAP-u.

Výsledok práce komisie bude predložený na rokovanie Zelenej tripartity, na ktoré budú pozvaní aj zástupcovia samospráv, reprezentanti vlastníkov, užívateľov a mimovládne organizácie. Predloženie zonácie do vlády plánuje MŽP SR na konci tohto roka. Dôležitým faktorom pri zonácii budú transparentné a finančne kryté kompenzácie za obmedzenia na využívanie, ktoré prinesie nový zákon o ochrane prírody a krajiny.

zdroj: TASR foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM