Slávka Kellová Rôzne

Mládežnícke monitorovacie skupiny majú zmysel

Potvrdením zmyslu vytvárania dobrovoľníckych monitorovacích skupín spomedzi žiakov stredných a základných škôl sú podľa projektového manažéra Občianskeho združenia (OZ) TATRY Rudolfa Pada na základe ich podnetov odstránené viaceré nelegálne skládky o

Z iniciatívy OZ TATRY vzniklo 26 monitorovacích skupín v rôznych slovenských regiónoch, v Liptove, na Orave, Kysuciach, Spiši či Pohroní. „Mladí ľudia vo svojom voľnom čase priamo v teréne mapujú nelegálne skládky a vypúšťanie kontaminovaných vôd. Nechceme ich ešte príliš zaťažovať byrokraciou. Zistené a zdokumentované skutočnosti, ktoré nám posielajú, následne postupujeme kompetentným inštitúciám a vyvíjame tlak na účinné riešenie,“ spresnil Pado.

„Je to obojstranne prospešná aktivita. Získavame cenné informácie, školáci si zároveň rozvíjajú rôzne schopnosti, ktoré sa im zídu v ďalšom živote a budúcej profesii. Napríklad môžu si vyskúšať, že chémia nie je iba zhluk náročných vzorcov, ale má zaujímavú praktickú podobu. Jednotlivé monitorovacie skupiny sme vybavili prenosným laboratórnym kufríkom na rozbor vody. Rovnaké používajú aj pracovníci Slovenskej inšpekcie životného prostredia,“ skonštatoval predseda OZ TATRY.

Jeho slová potvrdili aj členovia monitorovacích skupín. „Strávený čas pri mapovaní nelegálnych skládok mi nahrádza veľmi dobrý pocit, keď vidím, že niektoré už definitívne zmizli,“ uviedla gymnazistka Beáta z Banskej Bystrice. „Bavilo ma napríklad hľadať vo vode živočíchy, o ktorých som donedávna ani nevedel, že existujú, no zároveň ma až zarazila zistená úroveň znečistenia našich vôd,“ dodal Martin zo Strednej odbornej školy v Novákoch.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM