Slávka Kellová Rôzne

Hlavička z Mikuláša: Žiak vymyslel ako ušetriť na elektrine, už sa o neho zaujímajú firmy

Študent tretieho ročníka Strednej odbornej školy stavebnej v Liptovskom Mikuláši Dominik Krakovský predstavil svoj odvážny inovátorský zámer. Princíp Stirlingovho motora chce využiť na ekologickú výrobu elektrickej energie, ktorou by sa dala zároveň ušetriť významná časť nákladov.

Ilustračný obrázok k článku Hlavička z Mikuláša: Žiak vymyslel ako ušetriť na elektrine, už sa o neho zaujímajú firmy
Foto: Slávka Kellová

„Fascinuje ma zmysluplné využitie prakticky už zabudnutých technológií. Medzi ne patrí aj dômyselné zariadenie, ktoré už pred dvoma storočiami zostrojili bratia Stirlingovci. Vtedy slúžilo predovšetkým na odčerpávanie vody z baní, ale v súčasnosti by mohlo priniesť významné úspory nielen domácnostiam, ale aj firmám využívaním odpadového tepla,“ priblížil Dominik svoj zámer.

Veľkou výhodou Stirlingovho motora inovatívne pripojeného priamo na vykurovací kotol je podľa neho široká palivová základňa od biomasy, plynu až po slnečné žiarenie. „Krok za krokom sa púšťam do vývinu prototypu. Spolieham sa na pomoc môjho otca, ktorý je strojár. Už dopredu si trúfam povedať, že to určite bude efektívne,“ pokračoval mladý inovátor.

„Zaregistroval som už záujem niekoľkých firiem, preto zvažujem, že sa pokúsim patentovať tento môj nápad, aby ma niekto oň náhodou nepripravil. Viem, že sám toho veľa nedokážem a budem musieť s niekým spolupracovať, no radšej mať nejaký podiel, ako napokon nemať nič,“ vysvetlil Dominik rozvážne svoje plány.

Vzor nemusí hľadať ďaleko, pár mesiacov už úspešne podniká v odbore domových čistiarní odpadových vôd jeho starší brat Adam, čerstvý absolvent tej istej strednej školy. „Cena elektrickej energie bude už iba stúpať a podľa mojich prepočtov by bežná štvorčlenná rodina použitím Stirlingovho motora ušetrila približne pätinu nákladov na elektrinu, čo by bola určite zaujímavá čiastka,“ dodal.

Dominik získal za tento vynález prvé miesto na krajskej súťaži Stredoškolský podnikateľský zá­mer.

Foto: Dominik Krakovský, prvý sprava

dominik krakovsky
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM