Tomáš Batiz Správy

Musia sa Liptáci obávať o kvalitu vody? Vieme, aká je pre človeka najlepšia

Pitný režim má pre organizmus dôležitý význam aj počas zimných mesiacov. Človek by mal počas dňa vypiť tri litre vody. Najlepším zdrojom je práve pitná voda, ktorá je na Liptove je kvalitná a vhodná na pitie bez akýchkoľvek obmedzení v celom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Musia sa Liptáci obávať o kvalitu vody? Vieme, aká je pre človeka najlepšia
Foto: Slávka Kellová

Ľudia v Liptovskom Mikuláši sa nemusia obávať o kvalitu vody v ich domácnostiach. Mnohí z mikulášsky regiónov si však myslia, že ich voda je tvrdšia, čo im spôsobuje problémy s odstraňovaním vodného kameňa v domácnosti. Tvrdosť vody však závisí od geologickej skladby horniny, ktorou preteká. K spotrebiteľom sa z LVS dostáva voda zodpovedajúca všetkým parametrom podľa zákonov. „Pravidelne odoberáme vzorky na rozbor a vyhodnocujeme kvalitu pitnej vody. Čo sa týka tvrdosti vody v súvislosti s pitným režimom, na zdravie človeka vplývajú aj iné dôležité faktory. Najdôležitejšie však je, aby človek vodu pil a pravidelne dodržiaval pitný režim. Voda z vodovodu je výborným a jednoduchým zdrojom vápnika a horčíka pre organizmus,“ informoval Tibor Burger, vedúci oddelenia kvality vody LVS.

Pod vplyvom viacerých reklám ľudia nadobudli pocit, že mäkšia voda je v dnešnej dobe najlepšia, ale v skutočnosti to je práve naopak. „Tvrdšia voda má väčší obsah prvkov dôležitých pre človeka, mäkšia menej zanáša spotrebiče vodným kameňom. Na dodržiavanie pitného režimu je vhodná najmä voda z vodovodu,“ informuje Eva Petranová, referentka vnútornej a externej komunikácie Liptovskej vodárenskej spoločnosti.

Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., v dnešnej dobe zásobuje vodou bezmála 68-tisíc obyvateľov okresu Liptovský Mikuláš, čo predstavuje vyše 93 percent z celkového počtu. Dĺžka vodovodnej siete, ktorú spoločnosť prevádzkuje, je viac ako 500 kilometrov. Na ňu je napojených skoro 14-tisíc vodovodných prípojok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM