Slávka Kellová Kultúra

Múzeum zachráni viac ako 100-ročné svadobné šaty

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši zreštauruje vzácne viac ako 100-ročné svadobné šaty liptovskej zemianky. Prostriedky sa im podarilo získať z grantového programu Ministerstva kultúry SR.

Šaty Múzeum Janka Kráľa získalo v roku 1982 kúpou od A. Bujnovej z Bratislavy, ktorá bola pravdepodobne jedným z potomkov či príbuzných zemianskeho rodu Kiszelyovcov (Kyseľovcov, Kiszeľovcov) z Beňadikovej v okrese Liptovský Mikuláš. Príslušníci tohto rodu zastávali v priebehu 18. až 20. storočia rôzne významné funkcie v štátnej správe, Arpád II. Kiszely (1867 – 1956) bol aj hlavným liptovským županom. Podľa múzejnej dokumentácie sú šaty datované do roku 1871. Ich hodnotu spolu s presným datovaním a priradením k pôvodnému majiteľovi zvyšuje i skutočnosť, že sa zachovali kompletné.

**Vzácne šaty sú však vzhľadom na ich vek značne poškodené a znečistené a vyžadujú si preto špeciálne očistenie i reštaurátorský zásah. Keďže ide o vysoko špecializovaný a finančne pomerne náročný úkon, múzeum sa rozhodlo žiadať o financie na jeho realizáciu cez dotačný program Ministerstva kultúry SR. Projekt bol úspešný, a tak boli šaty v týchto dňoch prevezené do špecializovanej reštaurátorskej dielne v Bratislave. Ich zreštaurovanie a zhotovenie špeciálnych výstavných pomôcok (figurína, turnýra) vzácnu múzejnú zbierku zhodnotí, zamedzí jej ďalšiemu poškodzovaniu a pomôže tak uchovať ju aj pre ďalšie generácie. V neposlednom rade umožní aj jej výstavnú prezentáciu. Po zreštaurovaní sa tak šaty spolu s dokumentáciou o reštaurovaní môžu stať východiskovým predmetom výstavy o liptovských zemianskych rodoch, prípadne o rode Kiszelyovcov. **

Zbierkový fond Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši zahŕňa i bohatú zbierku historického textilu, ktorá dokumentuje najmä meštiansku a ľudovú módu prvej polovice 20. storočia. Svadobné šaty liptovskej zemianky z poslednej tretiny 19. storočia patria bezpochyby medzi najvzácnejšie predmety tejto zbierky, pričom v nej reprezentujú krátke obdobie turnýrovej módy z prelomu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov 19. storočia.

foto: MJK

saty
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM