Rôzne

Mzdy Slovákov vzrástli: Obyvatelia nášho kraja však ako jediní schudobneli!

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v uplynulom roku rástla, dosiahla 824 eur. V porovnaní s rokom 2012 sa zvýšila o 2,4 percenta, reálna mzda stúpla medziročne o jedno percento. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR. Platy rástli takmer v každom kraji, výnimkou bol len Žilinský kraj.

Ilustračný obrázok k článku Mzdy Slovákov vzrástli: Obyvatelia nášho kraja však ako jediní schudobneli!
Zdroj: Webnoviny.sk

V poslednom štvrťroku 2013 dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda hodnotu 887 eur, jej dynamika rastu oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka spomalila o 1,8 percentu­álneho bodu na 1,4 %. Sezóne očistená nominálna mzda v porovnaní s tretím štvrťrokom 2013 vzrástla o 0,2 %. Reálna mzda sa medziročne zvýšila o 0,9 %. Jediným krajom, kde bola priemerná mzda v poslednom štvrťroku vlaňajška nižšia ako v rovnakom období predchádzajúceho roku, bol len Žilinský kraj, kde poklesla o 0,9 %.

Telekomunikácie tradične vedú

Ako ďalej vyplýva z údajov ŠÚ SR, najvyššiu úroveň priemernej mesačnej mzdy dosiahli pracovníci v odvetviach informačné a komunikačné činnosti, a to 1 769 eur, nasledovali finančné a poisťovacie činnosti s 1 539 eurami a dodávka elektriny, plynu a pary, kde bol priemer vo výške 1 525 eur. V prípade deviatich odvetví bola mzda nižšia ako v priemere za hospodárstvo SR. Najnižšiu mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, len 554 eur, v ostatných činnostiach 627 eur a obdobne na tom boli i pracovníci v stavebníctve s 636 eurami.

V porovnaní so štvrtým kvartálom roku 2012 priemerná nominálna mzda najrýchlejšie rástla v odborných, vedeckých a technických činnostiach o 9,2 %, vo vzdelávaní o 7,1 % a v dodávke vody o 7 %. Naopak, najvýraznejší pokles zaznamenali vo finančných a poisťovacích činnostiach o 15,2 %, v ťažbe a dobývaní o 6,9 % a v dodávke elektriny, plynu a pary o 4,3 %.

Platy rástli všade okrem Žilinského kraja

Jediným krajom, kde priemerná nominálna mesačná mzda bola vyššia ako priemer za celé hospodárstvo SR, bol Bratislavský kraj, kde dosiahla 1 110 eur. V ostatných siedmich samosprávach sa pohybovala od 717 eur do 823 eur. V takmer všetkých krajoch bola priemerná mzda v poslednom štvrťroku vlaňajška vyššia ako v rovnakom období predchádzajúceho roku, výnimkou bol len Žilinský kraj, kde poklesla o 0,9 %.

foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM