Slávka Kellová Rôzne

Na akadémii sa hovorilo o bezpečnosti

Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši sa stala dejiskom vzdelávania mladých profesionálov a politikov na tému globálneho bezpečnostného prostredia. Z Liptova sa účastníci s medzinárodným zastúpením presunuli na Ukrajinu.

Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) v Bratislave organizuje dnes už 6. ročník medzinárodnej Letnej školy pre mladých profesionálov pod názvom “Výzvy globálneho bezpečnostného prostredia”. Do Liptova pricestovala za vzdelaním tridsiatka mladých profesionálov, doktorandov a vysokoškolských študentov z oblasti politických vied a medzinárodných vzťahov z 15 krajín sveta. Svoje zastúpenie tu má Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Gruzínsko, Macedónsko, Čierna hora, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko či Ukrajina.

Cieľom Letnej školy je príprava mladých profesionálov, budúcich expertov a politikov z partnerských krajín a krajín NATO pre ich ďalšiu kariéru v zahraničnej a bezpečnostnej politike. Formou prednášok sa hovorí aj o strategickom hodnotení obrany. Medzi prednášateľmi vystúpili aj veľvyslanec Americkej ambasády na Slovensku Theodore Sedgwick, Daniel Milo z Úradu vlády SR, Jasmin Porobič z UNDP, Vladimír Janský z NBÚ a ďalší uznávaní slovenskí a svetoví odborníci na bezpečnostnú a obrannú politiku. Okrem prednášok, diskusií a workshopov sa účastníci Letnej školy prostredníctvom telemostu spojili s Bruselom. Témou videokonferencie bola angažovanosť NATO v Líbyi.

Po 5 dňoch sa Letná škola z AOS Liptovský Mikuláš tradične presunula na Ukrajinu, kde pokračuje vzdelávanie účastníkov. Okrem iného sa tu hovorilo o súčasnej situáci na Blízkom východe a v Afrike. Cestou do ukrajinského Užhorodu sa účastníci zastavili vo Vrtuľníkovom krídle v Prešove, kde sa zoznámili s jeho technickou základňou.

Vzdelávacie fórum 6. ročníka medzinárodnej Letnej školy sa uskutočnilo s finančnou podporou NATO PDD, Americkej ambasády na Slovensku, Ministerstva obrany SR, Ministerstva zahraničných vecí SR a Nadácie otvorenej spoločnosti. Školenie potrvá do 3. júla 2011.

foto: AOS

AOS_letna skola
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM