Kultúra

Na jazzovú nôtu: Mikulášsky jazzový festival je späť

Do srdca Liptova už čoskoro zavítajú zvučné mená slovenského aj svetového jazzu. V poradí už 9. ročník jediného jazzového festivalu v Liptove počas troch večerov od 19. do 21. júla premení Mikuláš na jazzové mestečko.

Ilustračný obrázok k článku Na jazzovú nôtu: Mikulášsky jazzový festival je späť
Foto: Slávka Kellová

Úvodný večer otvoria Conspirative Theories čerstvého finalistu celoeurópskej súťaže RIGA JAZZ STAGE 2013, speváka Samuela Hošeka, ktorý spolu so skúsenými hudobníkmi Nikolajom Nikitinom, Petrom Preložníkom a ďalšími, predstaví jedinečný progresívny projekt obsahujúci repertoár v modernom nujazzovom a neosoulovom štýle. Na “konšpiračné teórie” nadviaže famózne prešovské AMC Trio, ktoré tento rok oslavuje neuveriteľných 20 rokov na medzinárodnej jazzovej scéne a spolu s fenomenálnym talianskym gitaristom Ruggerom Robinom predstavia svoj čerstvo vydaný nový album.

Sobota bude patriť predovšetkým klavíru. Na úvod zaznie projekt troch výnimočných a generačne spriaznených slovenských jazzových klaviristov v zložení Ondrej Krajňák, Klaudius Kováč a Ľuboš Šrámek s názvom Three Pianos. Zlatým klincom sobotňajšieho večera a nepochybne aj jedným z highlightov celého festivalu bude projekt Triango svetoznámeho klaviristu, skladateľa a aranžéra Petra Breinera, jazzového huslistu Stana Palúcha a špičkového akordeonistu Borisa Lenka. Návštevníci festivalu si budú môcť vychutnať hudbu, ktorá spája vášeň iskrivého objatia z tančiarní v Buenos Aires, dedičstvo jazzovej improvizácie, ale aj delikátne interpretačné majstrovstvo klasických koncertných siení.

Tretí hudobný večer v Liptove už tradične svojou dramaturgiou rozširuje žánrové hranice a obzory a inak tomu nebude ani tento rok. Nedeľu odštartuje energický progresívny rock a fusion, založený na mocnom groove štvorice s názvom Cieľová skupina, kde dychovú sekciu zastrešuje veterán hudobnej scény Marian Jaslovský. Druhý nedeľňajší koncert sa bude niesť v znamení akustického, miestami poetického a často tiež energického folku štvorčlennej kapely Bloom s neopakovateľným hlasom speváčky Barbory Drahovskej. Záverečné vystúpenie a vyvrcholenie deviateho ročníka festivalu bude patriť hudbe, za kompozíciou ktorej stojí čerstvý držiteľ ceny Esprit 2012 Michal Bugala. Jeho New Trio spolu s Martinom Valihorom a kontrabasistom, ktorý bude prekvapením dá za festivalom bodku v podobe koncertu plného nefalšovaného jazzu, originálnych kompozícií a živých improvizácií.

Koncerty začínajú každý deň o 19:00 (nedeľa 18:30) a program trvá obvykle do neskorého večera za konštantného dopĺňania energie živelnými jam sessions. Chýbať nebude tradične kvalitný zvuk, uvoľnená komorná atmosféra, dobré jedlo a pitie a predovšetkým špičkový jazz!

Prvých 50 permanentiek je môžné zakúpiť v zvýhodnenej cene 20 eur v predaji online na www.predpredaj.sk. Viac informácií o festivale na www.mjf.sk a www.facebook.com/mikulasjazzfest.

Foto: mjf.sk

Mkulassky jazzovy festival 2012
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM