záruba martin Vodný slalom

Na pretekoch v Londýne nečakaná komplikácia

Deň pred začiatkom predolympijských pretekov v londýnskom 'Lee Valley White Water Centre' sa objavila v tábore slalomárov na divokej vode komplikácia, ktorú musí vyriešiť súťažná jury.

Na prvý pohľad sa zdá malicherná, tzv. malé krajiny navrhujú, aby sa zo štvrtkovej predkvalifikácie postupovalo už podľa olympijského kľúča, čiže po jednej lodi krajiny v každej kategórii. Ak by tento návrh prešiel, tak by sa úplne nabúral systém slovenskej nominácie, ktorý rátal s predolympijskými pretekmi ako jednými z dvoch, vrátane MS v Čunove.

„Ja to nepochopím, že sa vôbec takýmito návrhmi ICF zaoberá, veď predsa detailný program týchto pretekov bol vopred rok daný,“ povedal Peter Mráz, jeden zo slovenských trénerov. „O všetkom sa rozhodne na mítingu jednotlivých delegácii krajín, dúfam, že sa nebude o tomto hlasovať, pretože malé krajiny by tie väčšie prehlasovali a presadili by oklieštenú účasť s jednou loďou, samozrejme, pre nich oveľa viac vyhovujúcu.“

Inak prílet a tréningy slovenská výprava zvládla bez problémov. Peter Mráz: „Počasie je tu dosť upršané, také naozaj ostrovné, takže nás nič neprekvapilo. Odtrénovali sme, čo sme mohli, tešili sa na preteky a teraz toto, musíme sa zaoberať nečakanou situáciou.“

Pre elitné slovenské lode je to už tretí výjazd do Londýna, teraz však najdôležitejší. Ak sa momentálny londýnsky systém postupu do kvalifikácie nezmení, tak v tomto roku vytvoria súčasť domácich nominačných pretekov na OH predolympijský Londýn a septembrové MS v Čunove. V kategóriách C1, C2 a K1 ženy sa už po nich môže rozhodnúť, kto bude reprezentovať na OH. Ak Michal Martikán a bratia Hochschornerovci, čiže slalomári z tzv. A-skupiny, teraz v Londýne a potom v Čunove zdolajú všetky ďalšie slovenské lode, priamo postúpia na OH. Druhá možnosť definitívy sa pre nich ponúka na MS v Čunove, ak budú na medailovom mieste ako najlepší Slováci. Medzi dvoma kajakárkami A-skupiny Janou Dukátovou a Elenou Kaliskou sa do úvahy zoberie vzájomná úspešnosť, stačí, keď dvakrát jedna nad druhou vyhrá, a zároveň sa raz umiestni do tretieho miesta. Aj z tohto dôvodu je zrejmé, akú dôležitú visačku nadobudli predolympijské preteky v Londýne. Ak by slalomári z A-skupiny nenaplnili stanovené požiadavky, o miestenkách sa rozhodne až v roku 2012, tak ako medzi kajakármi.

Predolympijský Londýn už v mnohom pripomenie budúcoročný olympijský. Podľa prihlášok organizátori zaradili najskôr na štvrtok predkvalifikáciu a z nej už postúpi do piatkovej kvalifikácie presne toľko lodí, koľko bude štartovať na OH, kajakárov 21 (v predkvalifikácii 64), kajakárok 21 (52), singlistov 16 (48) a deblistov 12 (33). Do semifinále presne podľa olympijského kľúča postúpi 15 kajakárov a kajakárok, 12 singlistov a 10 deblistov, do finále 10 kajakárov a kajakárok, osem singlistov a šesť deblov. Ak by však do kvalifikácie postupovala z každej krajiny len jedna loď, v akcii by bola jedna slovenská v kategórii a ostatné by sa iba prizerali.

Do Londýna vycestovali:
C1 muži: Michal Martikán, Alexander Slafkovský (obaja Dukla Liptovský Mikuláš), Matej Beňuš (ŠKP Bratislava)
K1 ženy: Elena Kaliská (Dukla L. Mikuláš), Jana Dukátová (UK Bratislava), Dana Mannová-Beňušová (ŠKP Bratislava)
C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci (obe ŠKP Bratislava), Tomáš Kučera – Ján Bátik (Dukla L. Mikuláš)
K1 muži: Martin Halčin (Dukla L. Mikuláš), Marcel Potočný (ŠKP Bratislava), Ľubomír Janček (ŠKP Dolný Kubín)

zdroj: TASR foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM