Michal Paška Rôzne

Na Slovensko prišlo pomôcť 25 českých vojenských lekárov

Autobus s 25 českými vojenskými lekármi dnes o 16.00 h dorazil do Bratislavy. Časť z nich bude pomáhať v hlavnom meste, ostatných odvezú do nemocníc v Nitre, Žiline a v Ružomberku. Informáciu o počte lekárov spresnil hovorca Ozbrojených síl SR Peter

„Už dnes niektorí nastúpia do práce," povedal štátny tajomník na Ministerstve zdravotníctva SR Ján Porubský. Michnica informoval, že medzi lekármi z Českej republiky je deväť chirurgov, deväť anestéziológov, dvaja traumatológovia, dvaja internisti, dvaja psychiatri a jeden urológ. Z nich zostane v Bratislave 12 lekárov, do nemocníc v Nitre pôjdu štyria, do Žiliny traja a do Ružomberka šiesti.

Dokedy budú českí lekári na Slovensku nie je známe. Sami tvrdia, že operačný rozkaz majú na 30 dní. „Bude záležať na tom, kedy sa vláda rozhodne zrušiť núdzový stav," povedal Porubský. „Sme vojaci, plníme úlohy,“ povedal veliteľ tímu lekárskych špecialistov českej armády Jan Österreicher. Dodal, že prvý pacient ich čaká už dnes o 19. hodine.

Dohodu o vzájomnej spolupráci, na základe ktorej prišli na Slovensko českí vojenskí lekári, podpísali zástupcovia oboch štátov dnes dopoludnia. Šéf rezortu zdravotníctva v Česku Leoš Heger povedal, že vyslanie českých lekárov na Slovensko považuje „za humanitárnu pomoc v situácii, keď je slovenské zdravotníctvo na pokraji svojich síl“.

Do riešenia kritickej situácie v poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku už podľa Michnicu zasiahli aj 13 slovenskí vojenskí lekári z Ružomberka, ktorí v uplynulých dňoch vypomáhali v nemocniciach v Bratislave, Žiline, Liptovskom Mikuláši a Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku.

zdroj: TASR ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM