Šport

Na svahoch Chopku uvidíme veľké esá: Predvedie sa u nás zjazdárska elita!

Úvod marca bude na Chopku patriť finálovým pretekom Európskeho pohára v obrovskom slalome mužov. V Jasnej sa môžete tešiť na európsku špičku!

Ilustračný obrázok k článku Na svahoch Chopku uvidíme veľké esá: Predvedie sa u nás zjazdárska elita!
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok a utorok (2. – 3. marca 2015) sa na svahoch Chopku uskutočnia finálové preteky Európskeho pohára (EP) v disciplíne obrovský slalom mužov ako 76. ročník Veľkej ceny Demänovských jaskýň. Najlepší mužskí pretekári zo 17 krajín sveta sa tak v Jasnej predstavia po 7. rokoch. Návštevníci najväčšieho lyžiarskeho strediska si preteky zjazdárskej elity môžu pozrieť na zjazdovkách č. 1a s názvom Pretekárska Luková – Priehyba a č. 2 Májová.

Už trinástykrát

Z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) sa 2. a 3. marca na svahoch Chopku uskutoční v poradí už po 13-krát Európsky pohár v zjazdovom lyžovaní v obrovskom slalome. Organizátori očakávajú, že sa na ňom predstaví približne 80 pretekárov. Oba dni sa štartuje v dvoch časoch o 9. a o 12. hodine z výšky 1 650 m n.m. 1 200 m dlhá trať má 400 metrové prevýšenie s cieľom v lokalite Koliesko. Na osieťovanie trate sa použijú 3 km bezpečnostných sietí. Zjazdovky pre obrovský slalom sú homologizované a spĺňajú všetky predpísané parametre a bezpečnostné prvky pre európske svetové poháre a majstrovstvá sveta.

Na zjazdovke č. 1a a č. 2 sa v minulosti konali podujatia Svetových pohárov, Majstrovstiev sveta juniorov, či Svetovej zimnej univerziády. Z tejto trate pochádza ešte stále platný rekord Ingemara Stenmarka, ktorý zvíťazil v obrovskom slalome s najväčším náskokom pred druhým pretekárom v histórii o viac ako 3 sekundy.

Test pred Svetovým pohárom

„Európsky pohár je testom zjazdovky, na ktorej sa uskutoční v marci 2016 Svetový pohár v obrovskom slalome a slalome žien. Bude to skúškou najmä pre pozície technikov, úpravu trate, kamerové veže a rozmiestnenie cieľového areálu. Celá zjazdovka bude preparovaná injektážou tak, aby bola podložka tvrdá a kompaktná. Na organizácii sa podieľa približne 80 členný tím. V minulosti bol EP podporovaný z rozpočtu Ministerstva školstva SR, avšak je na mieste upozorniť na to, že tento rok Organizačný výbor (OV) Európskeho pohára v Jasnej nedostal na spomínané významné podujatie žiadnu finančnú podporu z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Zo strany OV a partnerov podujatia bolo veľmi náročné vyskladať rozpočet EP a dodržať pritom požadovanú kvalitu a úroveň podujatia, zvlášť preto, lebo ide aj o prípravu na blížiaci sa Svetový pohár, ktorý bude na Chopku budúci rok,“ povedal Martin Kupčo ml., sekretár pretekov.

Aj bratia Žampovci

Slovensko budú na Európskom pohári v Jasnej zastupovať aj bratia Žampovci. „Spolu s Adreasom plánujeme v Jasnej určite štartovať. 1. marca ma čaká Svetový pohár v nemeckom Garmischi a hneď potom mám namierené domov, aby som stíhal pohár v Jasnej. Verím, že sa mi podarí zajazdiť čo najlepšie, keďže má mrznúť, spolieham sa, že trať bude tiež poriadne ľadová a že sa dobre vyskúša pred Svetovým pohárom. Je to môj domáci kopec a dúfam, že na ňom ukážem najlepší výsledok,“ komentoval účasť na Európskom pohári v Jasnej najúspešnejší slovenský zjazdár Adam Žampa.

Svetový pohár u nás po 30 rokoch

Lyžiarske stredisko Jasná čaká na budúci rok zorganizovanie prestížneho podujatia Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. „Po úspešnom podujatí Majstrovstiev sveta juniorov v alpských disciplínach 2014 sa Jasná opäť vrátila na mapu svetového lyžovania. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) po dlhých 30 rokoch pridelila organizáciu Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní stredisku Jasná Nízke Tatry. Preteky Svetového pohára sa v lyžiarskom stredisku Jasná uskutočnia 5.a 6. marca 2016,“ doplnil Bohuš Hlavatý.

Foto: Marek Hajkovský

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM