Kultúra

Na vojenskú tematiku: V Mikuláši pristane americký bombardér

Výšina Háj – Nicovô nad Liptovským Mikulášom je miestom mnohých pripomienok na druhú svetovú vojnu. Jednou z nich je aj núdzové pristátie amerického bombardéra v roku 1944. Na túto tému sa bude vo štvrtok 4. decembra v Diere do sveta hovoriť s amatérskym historikom a zberateľom Jaroslavom Bohušom.

Ilustračný obrázok k článku Na vojenskú tematiku: V Mikuláši pristane americký bombardér
Zdroj: Dnes24.sk

K udalostiam núdzovému pristátia amerického bombardéra na Zadnom Háji v Liptovskom Mikuláši sa viaže druhý decembrový deň. Múzeum Janka Kráľa dodnes uchováva vo svojej stálej expozícii protičrepinovú vestu jedného z členov posádky.

„Bombardér B–24 Liberator patril k americkej 15. leteckej armáde a jej 464. bombardovacej skupine, ktorá mala základňu v talianskej Pantanelle. Pri bombardovaní cieľa, ktorou bola rafinéria minerálnych olejov Blechhammer na území Poľska, bolo lietadlo poškodené nemeckou protilietadlovou obranou. S poškodeným motorom nemalo nádej na návrat do Talianska a preto sa snažilo núdzovo pristáť,“ priblížil Jaroslav Bohuš.

Detailná 3D animácia

Súčasťou prednášky bude animované video, ktoré divákom vizuálne premietne priebeh udalostí. „Počas asi 5-minútového videa Liberátor „žltá H“ so zastaveným motorom č. 3 preletí vzdialenosť od Ružomberka nad Liptovský Mikuláš. Počas letu nad Liptovskou kotlinou posádka postupne z poškodeného bombardéra vyskáče, nad Okoličným lietadlo spraví ostrú ľavú zákrutu a núdzovo pristane „na brucho“ na Zadnom Háji, ako sa to udialo pred 70 rokmi,“ uviedol autor animácie Juraj Vanovčan.

„Tvorbe animácie predchádzal výskum pravdepodobného označenia a kamufláže stroja, pretože sa nezachovali jeho fotografie. Na tvorbu animácie bol použitý PC letecký simulátor bojových lietadiel druhej svetovej vojny," dodal J. Vanovčan.

Prednáška sa uskutoční v Diere do sveta (v budove Okresného úradu v Liptovskom Mikuláši) o 18:00 hod.

Foto: jjv

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM