Slávka Kellová Kultúra

„Najvyššia pravda je najvyššou radosťou“

Milovníci východných kultúr a záujemcovia o myšlienky buddhizmu si v sobotu podvečer našli cestu na Klubovú scénu Domu kultúry na prednášku Zoznámenie sa s východnou filozofiou / Úvod do buddhizmu.

„Cieľom občianskeho združenia Spoločnosť buddhizmu Diamantovej cesty, ktoré tieto prednášky organizuje, je vytvoriť podmienky, aby kultúrny, psychologický a filozofický odkaz jednej zo starých štyroch škôl tibetského buddhizmu zostal zachovaný. Aby ľudia v Európe, ktorí majú chuť a chcú v tom pre svoj život nájsť niečo užitočné, mali možnosť sa s týmto učením stretnúť. Nie je to o „misionovaní“, pohľad na svet je súkromná vec človeka,“ povedal o význame prednášok učiteľ buddhizmu Juraj Turek. Študoval filozofiu a japončinu na Univerzite v Olomouci, s majstrami buddhizmu sa stretol v lete pred vyše desiatimi rokmi. „Nie je to iba tom, že hovoria myšlienky z kníh, ktoré napísal niekto iný, ale aj na svojom príklade ukazujú, ako môže fungovať myseľ.“ Nedá sa presne povedať, koľko buddhistov žije na Slovensku. „Buddhistických skupín, v ktorých sa stretávajú praktikujúci buddhisti a učia sa meditovať, je veľa. Za našu školu je to niekoľko sto ľudí, ktorí sa buddhizmu dlhodobo venujú.“

Na buddhizmus sa dá nazerať ako na filozofiu, náboženstvo či psychológiu. „Buddha znamená „Ten, kto rozpoznal svoju myseľ“. Prvý Buddha učil o tom, ako funguje naša myseľ. Keď pozná sama seba, vtedy to dokáže lepšie. Dokáže byť stabilnejšia, radostnejšia, súcitnejšia, užitočnejšia pre druhých. Buddhistická prax spočíva v tom, že sa snažíme pochopiť tieto učenia a aplikovať ich v živote,“ skonštatoval učiteľ buddhizmu.

„Keď sa pýtali môjho učiteľa, lámu Oleho Nydahla, ako by sa dal zhrnúť buddhizmus Diamantovej cesty do jednej vety, povedal, že najvyššia pravda je najvyššou radosťou. To znamená, že keď hľadáte niečo skutočné a prináša to šťastie vám aj ostatným, tak sa, pravdepodobne, blížite k svojmu cieľu,“ povedal o jednej z myšlienok buddhizmu Juraj Turek.

Eva Okoličániová foto: skk

Buddhizmus
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM