Tomáš Batiz Správy

Nebezpečné stretnutia na cestách so zvieratami: Úseky, kde ich je na Liptove najviac!

V letných mesiacoch výrazne stúpa počet zrážok motorových vozidiel s divou zverou. Každoročne tieto strety spôsobujú veľké škody na zdraví i na majetku.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečné stretnutia na cestách so zvieratami: Úseky, kde ich je na Liptove najviac!
Zdroj: TASR

Upozorňujú na to liptovskomikuláški poľovníci, ktorí sa pustili do boja proti stretom áut a divej zveri. Riešením je podľa nich medziodborová spolupráca poľnohospodárov, lesníkov, diaľničiarov, cestárov či policajtov.

„Najväčšie riziko je na prelome júla a augusta, keď je srnčia ruja, tiež v druhej polovici septembra počas jelenej ruje. V tomto období je takisto zhustená doprava, keďže sú letné prázdniny a na Liptov prichádza množstvo turistov,“ povedal podpredseda Obvodnej poľovníckej komory (OPK) v Liptovskom Mikuláši Juraj Halahija.

Najrizikovejšie úskey

Medzi najrizikovejšie úseky v Liptovskomi­kulášskom okrese patrí podľa hovorcu OPK Františka Jaroša úsek cesty I/18 od Liptovského Mikuláša po Partizánsku Ľupču, cesta od Liptovského Trnovca po Kvačany, od Liptovského Hrádku smerom na Važec a od Liptovského Petra po Pribylinu. „Z pohľadu migrácie lesnej zveri sú nebezpečné všetky cesty vedené v horskom a lesnom prostredí. Kritické úseky sú označené dopravným značením,“ doplnil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

„Keď sa zver dostane do blízkosti cesty, je potrebné, aby bola viditeľná,“ pripomenul riaditeľ liptovského závodu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Martin Kögel.

Osadili oplotenie

Jaroš podotkol, že najpromptnejšie na výzvu poľovníkov zareagovali diaľničiari, ktorí popri severnej D1 v Liptovskomi­kulášskom okrese osadili oplotenie. Policajti v rizikových úsekoch znižujú maximálnu povolenú rýchlosť a využívajú výstražné dopravné značenie. „My sme sa zaviazali, že v miestach častého prechodu zveri budeme používať takzvané pachové odpudzovače. Tento prípravok sme nastriekali na kry a rastliny. Keď naň zver narazí, tak tým úsekom neprejde,“ ozrejmil hovorca OPK v Liptovskom Mikuláši.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM