Martin Grendel Rôzne

Nechcú obslužnú cestu k diaľnici pomedzi domy

Starosta navrhuje alternatívnu cestu, prípadne chce zabezpečiť pre obyvateľov výhodné kompenzácie.

Vyše stovky obyvateľov Likavky podpísalo podnet, podľa ktorého nechcú, aby sa úsek cesty I/59 vedúci obcou používal ako prístupová a obslužná komunikácia k výstavbe diaľničného úseku D1 Hubová-Ivachnová. Informoval o tom starosta obce Marián Javorka. "Úsek cesty lemujú rodinné domy značne namáhané už jestvujúcou, najmä kamiónovou dopravou v podobe prachu, hluku a vibrácií. Používanie nákladiakov s vysokou nosnosťou pri budovaní diaľnice kritický stav a bezpečnosť v ich okolí výrazne ovplyvní. Obec v plnej miere podporuje ochranu práv dotknutých obyvateľov. Podnet bol začiatkom marca posunutý z ministerstva dopravy na Krajský úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie,“ konštatoval.

Úsek cesty je riešený tak, že proti svojmu možnému zosuvu je stabilizovaný opornými múrmi pevne spojenými so základmi domov lemujúcich ulicu. „Oporné múry boli vybudované ešte počas socializmu na súkromných pozemkoch, bez súhlasu vlastníkov. Dokonale prenášajú celú záťaž prechádzajúcich áut na konštrukciu rodinných domov. Steny praskajú, vetrať miestnosti smerujúcich do ulice je prakticky nemožné. Rodičia sa obávajú o zdravie a životy detí, majú problém dostať sa autom zo svojich dvorov,“ vymenoval problémy.

„Obec navrhuje, aby sa ako prístupová cesta použil uvažovaný úsek rýchlostnej cesty R1 obchádzajúci Ružomberok a Likavku východne," dodal Javorka s tým, že v najbližších dňoch sa pokúsi o dohodnutie osobného stretnutia s ministrom dopravy Jánom Figeľom, kde chce tlmočiť podnet obyvateľov, predložiť stanovisko obce, pokúsiť sa hľadať riešenie, prípadne vybojovať pre dotknutých obyvateľov maximálne výhodné kompenzácie.

zdroj a foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM