Michal Paška Rôzne

Nemajú na drahé lieky pre onkologických pacientov

Liptovská nemocnica s poliklinikou sa borí s nedostatkom finančných prostriedkov na nákup liekov pre približne tri desiatky onkologických pacientov.

Podľa riaditeľa Štefana Köhlera je to len jeden z množstva ťaživých dôsledkov veľmi zle nastaveného systému financovania slovenského zdravotníctva. „Na tento druh liečby vynakladáme mesačne priemerne 60.000 eur. Samozrejme, sú to lieky hradené poisťovňami, no musíme ich najskôr kúpiť za vlastné, prijať a liečiť pacientov, no poisťovne nám náklady v konečnom dôsledku preplatia možno až po niekoľkých mesiacoch,“ zdôraznil riaditeľ nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Zároveň vysvetlil, že ak by nakúpili všetky nevyhnutne potrebné lieky, nezostali by im žiadne peniaze napríklad na uhradenie energií. „Ak zaplatíme kopiace sa faktúry za energie, nebudeme mať na potraviny a tak ďalej. Veľmi ma mrzí tento stav, lebo je to doslova začarovaný kruh, ktorý určite sami nevyriešime,“ skonštatoval.

Popri neustále sa hromadiacich nových dlhoch tlačí vedenie liptovskomiku­lášskej nemocnice aj veľký objem starších podlžností. „Iba s vypätím všetkých síl v tejto neúnosnej situácii a v prostredí nesprávne nastavených limitov plníme našu základnú povinnosť riadne prijať a liečiť pacientov, ktorí to ozaj akútne potrebujú,“ dodal Köhler.

zdroj: TASR foto: -skk-

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM