Michal Paška Rôzne

Nemocnice od utorka zrušia plánované operácie

Nemocnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Tvrdošíne, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši a Čadci od utorka (22. novembra) zrušia plánované operácie. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Žiline informoval podpredseda ŽSK Jozef Štrba

„Všetkých pacientov, ktorí mali plánované operácie, budú nemocnice informovať o preložení na dobu neurčitú, respektíve posielať do Univerzitnej nemocnice Martin a Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Ak nedôjde k zmene situácie, tak od 28. novembra 2011 nebudú naše nemocnice poskytovať ani akútnu zdravotnú starostlivosť,“ povedal Štrba.

Riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Anna Majbíková označila situáciu za veľmi vážnu. „Krízový štáb zasadá každý druhý deň. Keďže sa situácia vo výpovediach nemení, je naďalej vážna a môže dôjsť k ohrozeniu zdravia. V Hornooravskej nemocnici s poliklinikou (NsP) v Trstenej dali výpovede všetci lekári na oddelení gynekológie a pôrodníctva, v Dolnooravskej NsP sú to Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), röntgenologické oddelenie, oddelenie chirurgické a ortopedické, v Liptovskej NsP je to OAIM, oddelenie chirurgické a v Kysuckej NsP v Čadci ostáva časť lekárov na všetkých oddeleniach. Preto je Kysucká nemocnica na krátku dobu schopná poskytovať akútnu zdravotnú starostlivosť. Ale len v obmedzenom množstve,“ uviedla Majbíková.

Najkritickejšia je situácia v Dolnooravskej NsP v Dolnom Kubíne. Podľa jej riaditeľa Jozefa Mintála dalo výpoveď 45 zo 70 lekárov. „Nemocnica nebude schopná poskytovať žiadne operačné výkony, pretože všetci lekári na operačných odboroch dali výpovede, s výnimkou gynekológie. Tam síce lekári ostali, ale vzhľadom na to, že nám dali výpovede všetci pracovníci, ktorí robia na röntgenoch a CT a všetci anesteziológovia, tým pádom nie sme schopní robiť ani akútnu zdravotnú starostlivosť. Nebudeme ju poskytovať. A z toho titulu sa obávame o ohrozenie zdravia a o život pacienta,“ dodal Mintál.

zdroj: TASR foto: -skk-

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM