Slávka Kellová Rôzne

Nemocnice ŽSK potrebujú na zvyšovanie miezd 2,42 mil. eur

Vláda SR pristúpila na celoplošné zvýšenie platov lekárov na území Slovenskej republiky podpísaním Memoranda, v ktorom sa zaväzuje vytvoriť finančné predpoklady pre zabezpečenie zvýšených nákladov v súvislosti s uplatnením memoranda.

Nedefinuje však presne, akým legislatívnym spôsobom budú zohľadnené reálne náklady na zvyšovanie platov. Na uvedené zvýšenie platov nemocnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v súčasnosti nemajú finančné zdroje. Sú totiž financované zdravotnými poisťovňami a financie za výkony nepokrývajú skutočné náklady.

„Oprávnene sa obávame, že dôjde k opätovnej diskriminácii našich lekárov, pokiaľ zdravotné poisťovne nedofinancujú platby na vládou prisľúbené zvýšenie platov. Pre štyri nemocnice ŽSK v Čadci, Dolnom Kubíne, Trstenej a Liptovskom Mikuláši ide na rok 2012 o sumu 2 426 miliónov eur,“ informuje hovorkyňa ŽSK Radka Kulaviaková. Žilinský samosprávny kraj môže nemocniciam vo svojej pôsobnosti prispievať len na kapitálové výdavky ako opravy budov, nákup prístrojov atď., ale nie na platy.

„Pri doručení Memoranda sme oslovili generálneho riaditeľa VšZP a ministerstvo zdravotníctva so žiadosťou o informáciu, ako bude realizované financovanie. Do dnešného dňa sme nedostali odpoveď oslovených strán. Keďže minister zdravotníctva I. Uhliarik požiadal predsedov samosprávnych krajov o realizáciu memoranda v nemocniciach, ktoré sú v ich pôsobnosti. Očakávame, že zabezpečí nevyhnutné finančné zdroje na ich krytie,“ uzatvára Kuvaliaková.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM