Krimi

Nepálske veľhory si vzali jedného Liptáka: Ďalším dvom darovali život

V desaťčlennej slovenskej výprave na nepálsku horu Dhaulagiri boli okrem mikulášskeho horolezca Jána Matláka i ďalší dvaja Liptáci. Súrodenci Miro a Rasťo Peťovci prežili pekelný pád lavíny len niekoľko metrov od svojich zosnulých kamarátov.

Ilustračný obrázok k článku Nepálske veľhory si vzali jedného Liptáka: Ďalším dvom darovali život
Zdroj: TASR

Lavína padla na slovenskú výpravu v utorok 14. októbra večer. Okrem dvoch Slovákov zahynuli pod lavínou traja Nepálčania. Ostatní ôsmi členovia expedície boli v spoločenskom stane, ktorý lavína zrejme nezasiahla plnou silou. Práve v ňom boli aj súrodenci Peťovci.

"V noci som dostal esemesky od manželiek ďalších členov expedíce, takže som vedel, čo sa deje. V stredu ráno mi chlapci volali, že sú živí a zdraví a že ich vrtuľníkom previezli do bezpečia hotela v meste Pokhara. To bolo naposledy, čo som s nimi hovoril,“ povedal otec Ján Peťo.

Času na rozhovor nebola veľa. „Spojenie cez satelitný telefón je dosť problematické, len som chcel vedieť či sú v poriadku, to mi stačilo. Tým, že neboli zranení to nesú celkom dobre, ale cítil som, že mladší Rasťo má zronený hlas,“ priblížil Ján Peťo podrobnosti z rozhovoru so synmi.

Neustále je pri tom v telefonickom kontakte s rodinnými príslušníkmi ďalších členov výpravy. Informácie o dianí po horskom nešťastí zbiera tiež z internetu, ktorý ponúka presné údaje od nepálskych úradov.

Prečo spali osobitne?

Pod lavínou zahynuli počas utorkového večera dvaja Slováci – vedúci expedície Ján Matlák z Liptovského Mikuláša a Vladimír Švancár. Dôvody prečo spali osobitne vedľa spoločenského stanu sú zatiaľ iba dohadmi. „Zo všetkých členov výpravy boli najstarší. Možno si chceli ísť ľahnúť skôr,“ domnieva sa skúsený horský vodca. „Ako to naozaj bolo už povedia chlapci, keď sa vrátia domov,“ dodal.

Súčasťou výpravy mal byť aj známy mikulášsky filmár

Keď sa plánoval výstup na Dhaulagiri, bol na zozname členov expedície i známy filmár Rasťo Hatiar z Liptovského Mikuláša. „Nebola za tým žiadna intuícia. Mal som kúpenú už aj letenku, ale z časových, pracovných a neskôr i osobných dôvodov som nakoniec nevycestoval,“ povedal.

V redakcii pripravuje po prílete dvojice Liptákov rozhovor o udalostiach z nepálskych hôr.

Foto: tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM