Slávka Kellová Rôzne

Nešťastná križovatka

Tŕňom v oku mnohých vodičov v Liptovskom Mikuláši je križovatka pri novom obchodnom centre na ceste 1/18. Predĺžený prechod cez mesto či zložité vychádzanie z Kollárovej ulice by mali byť čoskoro zažehnané.

Najväčší problém je na križovatke v smere z Kollárovej ulice do centra mesta, keď majú „zelenú“ aj prostistojace autá vychádzajúce od blízkeho obchodného centra. Častokrát tu aj kvôli neznalosti pravidiel cestnej premávky dochádza ku kolíziám. Ešte väčší problém nastáva, ak na vozovku vstúpi chodec po priľahlom prechode pre chodcov na hranici Kollárovej ulice s križovatkou. Pravidlá cestnej premávky však v tomto prípade hovoria jasne. Vodič odbáčajúci vľavo musí dať prednosť protiidúcim autám a chodcom na prechode pre chodcov.

Státie na križovatke z Kollárovej ulice v smere do centra so sebou prináša ešte jeden „čierny bod“. Zlú viditeľnosť v šere alebo za tmy. Protiľahlé svetelné reklamy totiž znižujú viditeľnosť chodcov na vozovke. Prechod na tomto mieste preto vyžaduje lepšie osvetlenie. Vzhľadom na doteraz neschválený rozpočet mesta je však Miroslav Tuli z odboru dopravy v Liptovskom Mikuláši skeptický, keď hovorí, že na budúci rok je to už reálnejšie.

Mesto Liptovský Mikuláš v súčasnosti ešte nevlastní spomínanú svetelnú križovatku. Tá funguje dočasne podľa zadania investora. Mesto nemá k dispozícii ani harmonogram nastavenia týchto semafórov. Investor sa však zčasti riadi požiadavkami mesta, aby bola v koordinácii s križovatkou na Rachmaninovom námestí. Naplno však bude mesto môcť zasahovať do chodu svetelnej signalizácie až keď sa stane jej vlastníkom. Po tomto kroku chce mesto menšími zmenami zvýšiť plynulosť a bezpečnosť jazdy, zlepšiť koordináciu medzi jednotlivými križovatkami v smere centrum – Okoličné a zjednodušiť vychádzanie z Kollárovej ulice. Zmeny možno nastanú aj pri odbáčaní z Kollárovej ulice v smere do Liptovského Hrádku. Investor by ju mal svetelnú križovatku spoločne s priľahlými chodníkmi mestu odovzdať v priebehu februára tohto roka.

Samotný odbor dopravy priznáva, že táto križovatka nie je práve „šťastne“ riešená aj vzhľadom k malej vzdialenosti od križovatky na Rachmaninovom námestí. Uznáva, že najlepšie by sa tu ujal kruhový objazd. Priestor naň je však v týchto miestach primalý. V roku 2008 navyše mesto schválilo tzv. Generel dopravy, ktorý na ceste 1/18 pri prejazde centrom Liptovského Mikuláša rátal iba so svetelnými križovatkami. Kruhové objazdy by mali vznikať na novej ceste 1/18, ktorá vznikne prekládkou železničnej stanice na južnú stranu mesta súbežne s diaľnicou.

Nešťastná križovatka
1
Galéria
krizovatka
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM