Správy

Nezvyčajná zima trápi včelárov: Ako v úľoch prežijú prudké ochladenie?

Pretrvávajúce extrémne teplé zimné obdobie je úplne novou skúsenosťou aj pre najskúsenejších slovenských chovateľov včiel. Ešte oveľa väčší problém vidia v prípade nechceného dlhodobejšieho prudkého ochladenia v najbližších týždňoch na prahu kalendárnej jari.

Ilustračný obrázok k článku Nezvyčajná zima trápi včelárov: Ako v úľoch prežijú prudké ochladenie?
Foto: Slávka Kellová

„Táto nezvyčajná zima je mimoriadnou situáciou aj pre včely, lebo v januári a vo februári iba málokedy lietajú ďalej od úľov. V predstihu však už kvitnú liesky, jelše a včielky si z nich znášajú peľ do svojich príbytkov,“ uviedla vedúca Ústavu včelárstva so sídlom v Liptovskom Hrádku Tatiana Čermáková.

Výrazné ochladenie by podľa nej znamenalo veľký problém, lebo včelstvá by sa stiahli naspäť do chumáčov, čím by sa prerušila plodová krivka a zásoby potravy by im nemuseli vystačiť na odchovanie nového potomstva. „Takúto zvláštnu zimu si nepamätajú ani najstarší pamätníci, no v posledných rokoch pribúdajú takéto nové skúseností,“ pokračovala Čermáková.

„Uvidíme, aká bude jar a následne leto. Dúfame, že sa nezačnú rýchlejšie rozmnožovať nebezpečné parazity a nedostatok pôdnej vlahy príliš neovplyvní produkciu nektáru rozhodujúcimi rastlinami,“ dodala s tým, že v centrálnom slovenskom registri je aktuálne zapísaných 17 015 včelárov, ktorí chovajú celkom 256 175 včelstiev.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM