Tomáš Batiz Správy

Noc múzeí a galérií v Mikuláši: Návštevníci zapojili do vidieckej vzbury

Do podujatia sa zapojili až tri kultúrne inštitúcie v Mikuláši.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií v Mikuláši: Návštevníci zapojili do vidieckej vzbury
Zdroj: TASR

Interaktívne prehliadky či tvorivé dielne si pre návštevníkov pripravili počas medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií tri liptovskomikulášske kultúrne inštitúcie – Múzeum Janka Kráľa (MJK), Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa (LGPMB) a Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ).

Spomínali na známeho básnika

Noc v MJK sa niesla v duchu spomienky na básnika Janka Kráľa. Súčasťou pestrého programu sú inscenované výjavy Príbelskej vzbury, historické hádanky či dobový fotoateliér. „Sme milo prekvapení, že návštevníci bezprostredne zareagovali na výzvu Janka Kráľa, do rúk zobrali vidiecke náradie a zapojili sa do vzbury,“ povedal riaditeľ múzea Jaroslav Hric.

SMOPaJ lákala na noc plnú záhad, prekvapení, poučenia i zábavy s názvom Nové tajomstvá starého kláštora. „Pripravili sme si sedem stanovíšť, na ktorých ponúkame návštevníkom rôzne hry, kreslenie, hľadanie skameneliny. Mohli tiež zísť rebríkom do jaskyniarskej expozície. Je to zábavné i poučné a určite je to jedna z možností prilákať do múzeí a galérií ľudí, ktorí tieto miesta bežne nenavštevujú,“ ozrejmila riaditeľka Dana Šubová.

Živý obraz

Program v LGPMB začal stretnutím s múzami, ktoré návštevníkov sprevádzajú počas celej interaktívnej prehliadky. Svoje umenie predvádzajú street artisti Peter Benko a Marko Černý. Návštevníkov zaujme aj živý obraz Zuzany Pálkovej. „Do podujatia Noc múzeí a galérií sme sa zapojili vlani po prvý raz a už vtedy sme sa stretli s veľkým záujmom, prišlo 800 ľudí. Tento rok očakávame ešte väčší záujem,“ skonštatovala riaditeľka galérie Alena Chebeňová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM