Tomáš Batiz Správy

Nocľaháreň v Hlbokom: Bezdomovci ju doposiaľ využívajú na maximum

Nocľaháreň pre bezdomovcov situovaná v prevažne rómskej osade Hlboké v Liptovskom Mikuláši bola vlani takmer naplno využitá.

Ilustračný obrázok k článku Nocľaháreň v Hlbokom: Bezdomovci ju doposiaľ využívajú na maximum
Zdroj: TASR

Počas celého roka v nej môže naraz prespať osem mužov a štyri ženy. Vyplýva to z konsolidovanej výročnej správy mesta, ktorú na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva vzali poslanci na vedomie.

Osem postelí určených pre mužov bolo v minulom roku v priemere každý deň plne obsadených, do nocľahárne zavítali v priemere aj dve ženy denne. „Nocľaháreň poskytla vlani celkom 2674 nocľahov. Ľudia bez domova v nej môžu prenocovať za symbolický poplatok. Môžu tu vykonať aj základnú osobnú hygienu a oprať si bielizeň,“ povedala hovorkyňa liptovskomiku­lášskej radnice Viktória Čapčíková.

Viac ako 1800 intervencií

Nocľaháreň funguje pri Komunitnom centre (KC) Nový svet Hlboké, ktoré je kultúrno-vzdelávacím a športovým centrom pre deti, mládež a dospelých v rómskych komunitách. Tamojší pracovníci poskytli vlani rady v oblasti hygieny, starostlivosti o zdravie či rozvoja pracovných návykov 277 klientom a vykonali viac ako 1800 intervencií.

„Tri dni v týždni pracujú v komunitnom centre s deťmi od troch do šiestich rokov, v priemere to v roku 2016 bolo deväť detí. Do klubu mladých, ktorý je jeden deň v týždni určený pre dievčatá a chlapcov vo veku od 12 do 15 rokov, chodilo približne 12 záujemcov. Dospelí majú možnosť stretávať sa v centre rovnako raz týždenne, môžu hrať na hudobných nástrojoch, zahrať si spoločenské hry alebo sa zúčastniť na kurzoch varenia a pečenia. Návštevnosť v tejto kategórii je nepravidelná, v priemere je to desať ľudí,“ doplnila Čapčíková.

S viacerými oceneniami

KC v Hlbokom začalo svoju prevádzku pred desiatimi rokmi. Mesto Liptovský Mikuláš získalo vlani ocenenie Združenia miest a obcí Slovenska Oskar bez bariér za rok 2015. Cenu dostalo za projekt sociálnej škôlky v KC, ktorý je zameraný na rómsku komunitu. Jeho cieľom je osobnostný rozvoj a nevyhnutná príprava detí, ktoré nenavštevujú predškolské zariadenia, na povinnú školskú dochádzku.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM