Tomáš Batiz Rôzne Samospráva

Nová okresná prednostka: Mojím želaním je reprezentatívne klientske centrum pre obyvateľov

V Liptovskom Mikuláši figuruje na poste okresnej prednostky necelé tri mesice. Prečítajte si rozhovor s Lenkou Mitrengovou.

Ilustračný obrázok k článku Nová okresná prednostka: Mojím želaním je reprezentatívne klientske centrum pre obyvateľov
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Na post prednostky Okresného úradu v Liptovskom Mikuláši nastúpila pred približne tromi mesiacmi. Odvtedy stačila reflektovať požiadavky obyvateľov okresu a nastúpiť na cestu reforiem v rámci možností a kompetencií, ktoré jej funkcia umožňuje. V nasledujúcom rozhovore priblížila prednostka Lenka Mitrengová novinky a zámery, ako by mal úrad fungovať v budúcnosti.

Začnime informáciou, ktorá sa dotýka vybavovania obyvateľov. Zamestnanci okresného úradu sú tu pre verejnosť každý pracovný deň…

Áno, národná reforma ESO priniesla so sebou okrem iného aj zjednotenie stránkových dní a úradných hodín v celoslovenskom meradle. Aj v Liptovskom Mikuláši úradujeme päť dní v týždni. Možno nie všetci obyvatelia túto významnú zmenu postrehli, preto by som chcela pripomenúť, že okresný úrad im je so všetkými svojimi odbormi k dispozícii každý pracovný deň od 8:00 hod., v pondelok, utorok a štvrtok do 15:00 hod., v stredu do 17:00 hod. a v piatok do 14:00 hod.

Zaujímajú nás plány, ktoré máte s vedením okresného úradu, skúste ich načrtnúť.

Odkedy som nastúpila do funkcie, hľadám spôsoby, ako zefektívniť fungovanie okresného úradu a priblížiť ho obyvateľom. Vzhľadom na už spomenutý všeobecne nastavený model, to však nie je jednoduché. Napriek tomu, že každý región má svoje špecifiká, musíme fungovať podľa nariadení z ministerstva vnútra, nakoľko od roku 2013 sme stratili právnu subjektivitu a stali sa jeho preddavkovou organizáciou. Každý návrh na použitie finančných prostriedkov teda musí byť schvaľovaný.

Mojou najdôležitejšou úlohou je zriadenie klientskeho centra v našom meste.

V úzkej spolupráci s analyticko – metodickou jednotkou ministerstva a mestom Liptovský Mikuláš musíme nájsť vyhovujúce priestory, kde by pod jednou strechou občan či podnikateľ vybavil čo najviac úradných záležitostí. Ako napríklad osvedčovanie listín, podpisov, vydávanie dokladov, výpisy z obchodného registra, služby pre živnostníkov, agenda cestnej dopravy, životného prostredia a ďalšie.

Je všeobecne známe, že pracoviská okresného úradu sú roztrúsené po celom meste. Ako vám vyhovujú súčasné priestory a aké je ich ďalšie plánované využitie?

Naše mesto je špecifické tým, že okresný úrad a jeho jednotlivé odbory sídla v štyroch rôznych budovách, ktoré patria niekoľkým vlastníkom – mestu, štátu alebo súkromným spoločnostiam. Hovoríme o budove Župného domu na Námestí osloboditeľov, kde sídli väčšina odborov, o budove Katastrálneho odboru na Kollárovej 3 či objekte Pozemkového a lesného odboru na Kollárovej 2. A napokon o Odbore starostlivosti o životné prostredie na Vrbickej 1993. Najprv teda treba (ideálne) všetky odbory presťahovať do jednej budovy a následne dobudovať spomínané klientske centrum. Všetky tieto úkony sú však časovo, administratívne a hlavne finančne náročné, preto musíme byť všetci trpezliví.

Je teda plánová centralizácia dôvodom, prečo nie sú súčasné priestory jednotlivých odborov OÚ už dávno modernizované?

Áno, vystihli ste to presne. Plne si uvedomujeme, že úradné miesta by mali vyzerať úplne inak. Štát však jednoducho nechce investovať do rekonštrukcie budov a ich okolia, keďže je predpoklad, že sa z týchto priestorov budeme sťahovať.

Na záver však chcem občanov ubezpečiť, že je v našom záujme, ako aj v záujem mesta, aby Župný dom na námestí zostal aj v budúcnosti administratívnym centrom, ako sú obyvatelia už dlhé roky zvyknutí. Mesto momentálne rokuje s ministerstvom o tom, ako zachovať okresný úrad čo najdostupnejší pre ľudí. Pevne verím, že s výsledkom budeme všetci spokojní a týmto krokom začneme novú, veľmi významnú zmenu v poskytovaní centrálnych služieb občanom.

Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM