Samospráva

Nová šanca pre mikulášsku pýchu: Zo židovskej synagógy chcú vybudovať kultúrny stánok

Mesto Liptovský Mikuláš získa z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu vyše 7000 eur na prípravu projektovej dokumentácie, vďaka ktorej chce v budúcnosti pripraviť v jednej z najväčších synagóg na Slovensku viacúčelovú sálu.

Ilustračný obrázok k článku Nová šanca pre mikulášsku pýchu: Zo židovskej synagógy chcú vybudovať kultúrny stánok
Zdroj: Dnes24.sk

O dotáciu požiadalo mesto v mene vlastníka národnej kultúrnej pamiatky – Ústredného zväzu židovských náboženských obcí – ako oprávneného žiadateľa v rámci dotačného systému ministerstva kultúry v programe Obnovme si svoj dom. „Žiadali sme síce vyššiu sumu, ale sme vďační aj za poskytnutú čiastku. Spoločne so spolufinancovaním vo výške takmer 2500 eur zrealizujeme aspoň nevyhnutné výskumy predpísané Krajským pamiatkovým úradom, ktorými sú umelecko-historický a architektonický prieskum, archeologický a reštaurátorský výskum, statické posúdenie objektu a prípravná dokumentácia. Po zverejnení výzvy požiadame ministerstvo opäť aj o dotáciu na vypracovanie samotného projektu pre stavebné povolenie,“ uviedla projektová manažérka mesta Jana Kormaníková.

Synagóga, ktorú židovská obec už nebude využívať na vlastné účely, môže slúžiť ako viacúčelová sála na usporadúvanie kultúrnych a iných podujatí. „Je tu vynikajúca akustika, ktorú si chvália mnohí hudobníci. Okrem koncertnej sály tu môže vzniknúť krásny výstavný priestor, ako aj obradná sála pre významné spoločenské udalosti,“ priblížil plány mesta primátor Alexander Slafkovský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM