Slávka Kellová Od Vás

Nová zbraň proti čiernym skládkam? Aktívna mládež

Takmer tri desiatky mládežníckych monitorovacích skupín, ktoré vznikli z iniciatívy Občianskeho združenia (OZ) Tatry, pomáhajú mapovať stav životného prostredia vo svojom okolí. Za uplynulé necelé tri roky pomohli odhaliť viac ako dve stovky nelegálnych skládok odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Nová zbraň proti čiernym skládkam? Aktívna mládež
Foto: Slávka Kellová

„Zakladanie a najmä dlhodobá existencia takýchto monitorovacích skupín je v podmienkach Slovenska obrovským prínosom, pretože naše mimovládne organizácie nemajú na túto činnosť dostatočné kapacity. V žiadnom prípade nemôžeme byť všade, navyše všetci dobre vieme, ako je to u nás s občianskym aktivizmom,“ skonštatoval predseda OZ Tatry Rudolf Pado.

Úlohou mládežníckych skupín podľa neho nie je, aby problémy administratívne riešili. „Od mladých ľudí chceme len to, aby sa s otvorenými očami pohybovali v teréne a aktívne ho mapovali. Takto získané podklady sa usilujeme následne riešiť cestou uplatňovania príslušných právnych predpisov týkajúcich sa likvidácie nelegálnych skládok, znečistenia vôd či výskytu inváznych rastlín,“ pokračuje Pado.

„Zaujímavým paradoxom je, že mnohokrát sú oveľa aktívnejší žiaci základných škôl ako stredoškoláci, hoci viacerí z nich majú tieto témy ako súčasť svojho odborného vzdelávania. Škoda, že väčšine súčasnej mládeže akosi chýba vytrvalosť, cieľavedomosť a pevné presvedčenie, že robia niečo naozaj správne,“ posťažoval sa Pado s tým, že nie je zástancom virtuálnej ekológie. Radšej podporuje aktívnu ochranu životného prostredia.

Práca v teréne je nad sedenie v triede


„Podarilo sa mi objaviť a zdokumentovať dve skládky. Najdôležitejšie je, že ich už odstránili,“ tešila sa gymnazistka Klaudia zo Spišskej Novej Vsi. „Najskôr som mala strach pristaviť ľudí a na niečo o problémoch ochrany životného prostredia ich opýtať, no teraz je to už pre mňa zábava,“ dodala ôsmačka Lucia z Popradu.

foto: ozt

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM