Slávka Kellová Rôzne

Nový rok v rozpočtovom provizóriu

Rok 2011 je pred dverami. Na mikulášskej radnici však stále nevedia, ako sa bude v budúcom roku nakladať s mestskými financiami. Súčasný a bývalý primátor majú totiž na navrhovaný rozpočet mesta odlišný názor.

Staré mestské zastupiteľstvo vo svojom vládnom období neschválilo návrh rozpočtu na rok 2011. Podľa Jána Blcháča sa tak dohodli poslanci na prvom koordinačnom stretnutí zo 6. decembra tohto roka. Nové mestské zastupiteľstvo zasadlo v pondelok 27. decembra a dostalo tak štyri dni na jeho schválenie: „Nové zastupiteľstvo môže rozpočet schváliť do konca roka. Návrh je pripravený ako vyrovnaný a je urobený tak, aby boli všetky výdavky pokryté, vrátane príspevku pre Verejnoprospešné služby. Mestská rada a finančná komisia sú schválené, do troch dní je podľa zákona možné zvolať zastupiteľstvo,“ vyjadril sa na adresu návrhu rozpočtu súčasný poslanec Ján Blcháč na pondelkovom ustanovujúcom zasadnutí.

Novozvolený primátor na štvrtok 30. decembra zvolal mimoriadne zastupiteľstvo. Hovoriť sa však bude o ekonomickej situácii mesta a personálnych otázkach. Nový rok tak Liptovský Mikuláš začne v rozpočtovom provizóriu: „Myslím, že sa s tým budeme vedieť vysporiadať a v priebehu mesiaca až šiestich týždňov by sme mali schváliť nový rozpočet,“ reagoval primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský.

Pôvodný návrh rozpočtu vraj nerátal ani so zvyšovaním daní pre podnikateľov a občanov mesta. Aj napriek tomu je podľa starého vedenia vyrovnaný. Od budúceho roka dokonca môže mesto rátať so zvýšením príjmov z podielových daní z približne 650 tisíc eur na asi 1 milión eur. „Návrh rozpočtu tak ako bol predložený zvyšuje zadĺženosť mesta až prakticky na zákonom povolené maximum a príjmová stránka zostáva napriek všetkému stále veľmi rizikovou,“ konštatuje Alexander Slafkovský, „Myslieť si, že vymôžeme celý milión eur pohľadávok na daniach, ktoré mesto má a ktoré vznikli pred rokom, dvomi či tromi a že ich vymôžeme v tomto roku je si myslím utópia.“

Rozdielne názory panujú aj ohľadom súčasnej finančnej situácie mesta. Pod starým vedením vzrástol mestský majetok za štyri roky o viac ako 20 miliónov eur. Je preto presvedčené, že odovzdáva mesto v dobrej kondícii: „Keď si spočítame percento úverovej zadĺženosti, ktoré sme zdedili v roku 2006, je zhruba rovnaké ako je teraz, teda percento úverovej zadĺženosti v porovnaní k príjmom, ktoré sa medzičasom rapídne zvýšili,“ hovorí Ján Blcháč. Štatistiky však hovoria, že Liptovský Mikuláš je dnes po Žiline druhým najzadĺženejším mestom na Slovenku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM