Správy

Nový röntgen ušetrí mikulášskej nemocnici ročne až 12 000 eur: Skrátia sa i čakacie doby

Liptovská nemocnica MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši čoskoro spustí riadnu prevádzku nového digitálneho röntgenu. Vo výške 170 000 eur naň nemocnici prispel Žilinský samosprávny kraj (ŽSK).

Ilustračný obrázok k článku Nový röntgen ušetrí mikulášskej nemocnici ročne až 12 000 eur: Skrátia sa i čakacie doby
Zdroj: TASR

Podobné röntgeny pribudli aj Kysuckej nemocnici v Čadci a Hornooravskej nemocnici v Trstenej. Zariadenia zvýšia komfort vyšetrenia, skrátia jeho čas a znížia radiačnú záťaž približne o 30 percent. „Pri jeho prevádzke odpadá nutnosť opakovaných snímkovaní. Výhodou je práca s obrazom, ktorý umožňuje priblíženie detailov, zväčšenie, možnosť zmeny jasu či kontrastu,“ priblížila Barbora Zúbeková z odboru informácií a zahraničných vzťahov Úradu ŽSK.

Mikulášskej nemocnici odpadla tiež nutnosť používania filmov a chémie, či archivácia filmového materiálu, čím ročne ušetrí až 12 000 eur. Digitálny prenos zobrazenia navyše umožňuje konzultácie s viacerými odborníkmi a vytvorenie kópií podľa potreby. Staré zariadenie v smetiach neskončí. „Vyhradený je len na skiaskopické vyšetrenia a vyšetrenia GIT-u a urogenitálneho systému s použitím kontrastnej látky,“ doplnila B. Zúbeková.

Nemocnica mesačne vykoná priemerne viac ako 2 400 röntgenových vyšetrení. Priemerný počet všetkých vyšetrení je mesačne takmer 3 400. Tento rok zriaďovateľ vyčlenil pre mikulášsku nemocnicu ďalších viac ako 380 000 eur, ktoré použije na dobudovanie verejnej lekárne, zakúpenie USG prístroja a elektrokonvul­zívneho prístroja pre psychiatrické oddelenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM