Viktória Botošová Kultúra

O deravej streche by tu mohli písať romány: Galéria v Mikuláši sa dočkala, kraj odklepol takúto sumu

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Zrekonštruovať plánujú postupne strechu i kúrenie.

Ilustračný obrázok k článku O deravej streche by tu mohli písať romány: Galéria v Mikuláši sa dočkala, kraj odklepol takúto sumu
Zdroj: Dnes24.sk

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Finančné prostriedky na opravu budovy vo výške 120 000 eur pochádzajú z rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja. Zrekonštruovať plánujú postupne strechu i kúrenie.

„Po mojom nástupe do funkcie riaditeľky galérie v roku 2014 som zistila havarijný stav strechy. Do budovy vyslovene tieklo a nebolo možné pokračovať vo výstavnej činnosti v takomto stave, ohrozovali by sme tým samotné diela,“ vysvetlila dôvody rekonštrukcie riaditeľka liptovskej galérie Alena Chebeňová. S rekonštrukciou podľa jej slov začali ešte na konci septembra s tým, že realizácia by mala byť ukončená v priebehu štyroch mesiacov.

Aj napriek rekonštrukcii sa vedenie galérie snaží brány pre návštevníkov nezatvárať. O postupe prác často diskutujú. „Na poslednom stretnutí sme sa so zhotoviteľom dohodli, aby sme čo najskôr, pokiaľ nám to klimatické podmienky dovoľujú, ukončili prerábku strechy nad najväčšou výstavnou sieňou na Slovensku, takisto aj s novým kúrením,“ dodala Chebeňová.

Brány Liptovskej galérie P. M. Bohúňa by sa mali otvoriť 12. januára 2016. Sprístupnené budú v tomto termíne aj prvé výstavy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM