Slávka Kellová Rôzne

O stromčeky z domácich lesov nie je záujem

Obyvatelia liptovského a oravského regiónu neprejavujú dlhodobejšie takmer žiadny záujem o vianočné stromčeky z tamojších ihličnatých lesov.

Zhodli sa na tom predstavitelia odštepných závodov (OZ) štátneho podniku Lesy SR a ružomberských mestských lesov. „Už zopár rokov sa vôbec nezaoberáme prípravou a predajom vianočných stromčekov, pretože o ne nebol napriek našej snahe adekvátny záujem a neregistrovali sme žiadne záväzné objednávky," skonštatoval riaditeľ námestovského OZ Jozef Herud. „Väčšina oravských lesov je v súkromnom vlastníctve. Ľudia si stromčeky donesú z vlastných porastov," spresnil.

Podobne zareagoval Ľubomír Machyniak, poverený riadením OZ v Liptovskom Hrádku. „Je to komodita, po ktorej nie je dopyt. Tí, ktorí nechcú umelé stromčeky a uprednostňujú živé, sú ochotní priplatiť si za špeciálne vypestované na zahraničných plantážach. Naša zámerná produkcia na trh je už minulosťou. Výnimočne sa objavia záujemcovia na niektorej z lesných správ, ale v takom malom počte, že to nestojí ani za zmienku," povedal.

Stagnáciu záujmu o stromčeky z domácej produkcie prízvukoval aj riaditeľ ružomberskej spoločnosti Mestské lesy Milan Šlávka. „Obracajú sa na nás prakticky iba stáli zákazníci, čo nasvedčuje, že objem predaja sa bude pohybovať na úrovni minulého roka, keď sme predali iba 200 až 250 stromčekov. Pred desaťročím ich bolo niekoľkonásobne viac," dodal.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM