Rôzne

Obec európskeho významu: Demänovská Dolina oslávi 50 rokov

V sobotu 12. júla 2014 pribudne obci Demänovská Dolina päť krížikov. Zásluhu na tom má aj jeden z jej otcov, speleológ a priekopník turistiky v Nízkych Tatrách Alojz Lutonský, ktorý ako prvý prišiel s myšlienkou založiť túto obec.

Ilustračný obrázok k článku Obec európskeho významu: Demänovská Dolina oslávi 50 rokov
Foto: Slávka Kellová

Prvé historické zmienky o Demänovskej doline pochádzajú z 13. storočia, kedy ju začali objavovať a navštevovať hľadači zlata, striebra a iných kovov. Z tohto storočia sa objavuje aj prvý písomný záznam o Demänovskej doline, pochádzajúci z 5.12.1299, kedy sa zadokumentovala existencia a objavenie Dračej ľadovej jaskyne. V posledných desiatkach rokov sa Demänovská Dolina stala jedným z najvýznamnejších stredísk cestovného ruchu v Slovenskom a Európskom meradle. Do Jasnej zavítajú pamätníci a významné osobnosti, ktoré sa pričinili o vzostup obce.

Okrúhle výročie obce príde osláviť aj držiteľ prestížnej ceny OTO, moderátor Andrej Bičan a spevák Peter Stašák. Vrcholom podujatia však bude odhalenie pamätnej tabule Alojzovi Lutonskému, ktorý už v 70. rokoch prišiel s myšlienkou vybudovať v Pavčinej Lehote celoslovenský pamätník jaskyniarov. „Principiálne správna myšlienka sa do dnešných čias zatiaľ nerealizovala. Povedali sme si preto, že je na čase, aby v doline takýto pamätník vyrástol a prvé meno na ňom nemôže byť predsa nik iný, ako práve Alojz Lutonský. Zároveň pri príležitosti polstoročnice obce vydávame krásnu publikáciu, jedinečný príbeh o Demänovskej Doline,“ objasňuje starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová.

Alojz Lutonský stál aj pri zrode prvej sedačkovej lanovky z Jasnej na Chopok, ktorá v roku 1957 prepojila obe strany druhej najvyššej hory Nízkych Tatier. „Už keď sme chceli preklenúť Chopok zo severu na juh lanovkami, považovali sme to za nemožné. Nakoniec sme boli prví v Európe. Keby sa výstavba nekomplikovala, mohli sme byť prví na svete," povedal v jednom z posledných rozhovorov v 90. rokoch minulého storočia Alojz Lutonský. Lanovku vyradili z prevádzky 24. júla 1997 z technických dôvodov v čase, keď jej autor ukončil svoju životnú púť ako jeden z posledných príslušníkov medzivojnovej generácie jaskyniarstva na Slovensku.

Demänovská Dolina oddávna lákala návštevníkov svojimi jedinečnými prírodnými scenériami, svojim kaňonovitým začiatkom s množstvom skalných roklín, jaskynným systémom a rôznymi prírodnými útvarmi sa stala prírodným rajom v srdci Nízkych Tatier.

Foto: ilustračné, oocr rl

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM