Kultúra

OBRAZOM: Mikulášski škôlkari oživili starú vrbickú tradíciu. Vynesením Murieny do mesta privolali jar

Škôlkari z horného a dolného konca Váhu v Liptovskom Mikuláši dnes predpoludním oživili starú ľudovú tradíciu. Spoločne s dievčatami z folklórneho súboru Ďumbier vyniesli Murienu. Rozlúčili sa tak so zimou a privolali teplé jarné dni.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Mikulášski škôlkari oživili starú vrbickú tradíciu. Vynesením Murieny do mesta privolali jar
Zdroj: Dnes24.sk

Vynášanie Moreny alebo Murieny, ako sa hovorieva v strednom Liptove, je zvyk tradujúci sa ešte z predkresťanského obdobia. V Liptovskom Mikuláši sa ho rozhodol oživiť folklórny súbor Ďumbier. Okrem Liptovského kultúrneho strediska zapojili aj tamojších škôlkarov. „Myslím si, že tieto tradície treba vštepovať už najmladším generáciám. Toto je akýsi nultý ročník a verím, že sme dnes zasadili semienko peknej novodobej tradícii,“ uviedla Zuzana Strychová, vedúca DFS Ďumbier.

Vynášanie Murieny bolo v meste a v samotnej Vrbici veľmi silno zakorenené. „Zapojili sme spevy a tance pospájané zo stredného Liptova, najmä zo Závažnej Poruby, ale časť sme čerpali aj priamo z Vrbice,“ priblížila Z. Strychová.

Muriena bola symbolom zimy. Jej vynesením, zapálením a hodením do vody si dedinčania privolávali jar a teplejšie počasie. Najčastejším termínom vynášania Murieny je Smrtná nedeľa, pôstna nedeľa dva týždne pred Veľkou nocou. V niektorých regiónoch vynášajú mládenci aj Deda, na strednom Liptove sa však tento zvyk nikdy nepraktizoval.

24. marca 2015: Súbor Ďumbier vynáša Murienu v spoločnosti mikulášskych škôlkaro
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM