Správy

Ochranári ukončili veľké sčítavanie: Kamzíkovi vrchovskému sa v Nízkych Tatrách evidentne darí

Výsledkom po viacročnej odmlke minulý týždeň zrealizovaného veľkoplošného sčítania na celom území Nízkych Tatier je výskyt 132 jedincov kamzíka vrchovského tatranského vrátane 21 tohtoročných mláďat. Pracovníkom Štátnej ochrany prírody pomohli pri sčítaní miestni poľovníci a lesníci.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári ukončili veľké sčítavanie: Kamzíkovi vrchovskému sa v Nízkych Tatrách evidentne darí
Zdroj: TASR

„Do terénu rozdeleného na sčítacie úseky sa vydali takmer štyri desiatky ľudí vybavených pozorovacou optikou. V jarnom termíne sme chceli zistiť prírastky. Na jeseň si to zopakujeme, aby sme zistili, koľko tohtoročných mláďat prežilo,“ vysvetlila zoologička Správy NAPANT-u Zuzana Kaliská.

Dôležitou súčasťou bolo podrobné zapísanie presnej lokality a času výskytu kamzíkov do máp. „Po návrate z terénu nasledovala najťažšia práca, sumarizovanie výsledkov, aby nevznikali nechcené mylné duplicity, lebo čriedy kamzíkov sa nezdržujú stále na jednom mieste,“ vysvetlila Kaliská.

„Potvrdilo sa, že populácia tohto unikátneho symbolu Tatier je stabilizovaná. Nedochádza k poklesom ako na prelome tisícročí, keď si to vyžiadalo spustenie záchranného projektu,“ pokračovala s tým, že kamzíky sa po dávnom vyhynutí v dôsledku klimatických zmien vrátili do Nízkych Tatier pred necelým polstoročím zámerným premiestnením 30 kusov z Vysokých Tatier.

Kamzík je dokonale prispôsobený na vysokohorské prostredie a preto potrebuje veľmi špecifické podmienky na prežitie. „V Nízkych Tatrách sa im evidentne darí, mohlo by ich byť ešte viac, no treba si uvedomiť, že sú to maličké veľhory. Limitujúce je, že kamzíky potrebujú pokojné lokality najmä počas ruje a rodenia mláďat,“ dodala Kaliská.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM